Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън на 0,149 сек пред Фетел във втората сесия в Абу Даби,...

Хамилтън на 0,149 сек пред Фетел във втората сесия в Абу Даби, Рикиардо трети

45
0

Люис Хамилтън даде най-добро време във втората свободна тренировка за Гран при на Абу Даби. Пилотът на Мерцедес бе с 0,149 сек по-бърз от Себастиан Фетел (Ферари). Трети бе Даниел Рикиардо (Ред Бул).

Втората сесия на пистата Яс Марина започна по залез слънце и докато температурата на въздуха не бе твърде променена – 25 градуса, то тази на асфалта бе значително по-ниска – 32. Фернандо Алонсо пръв се появи на трасето.

В тази сесия работата започна по-бързо, отколкото в първата. Кевин Магнусен пръв записа обиколка за време, последва и изпреварен от съотборника си Ромен Грожан. Малко след това пилотите на Ферари направиха бързи турове. Кими Райконен оглави подреждането, въпреки че минута по-рано се обади по радиото, че има вибрации в гумите си. Финландецът записа 1:40.224 мин (с гуми суперсофт). Зад него, на 0,188 сек и също със суперсофт, се нареди сънародникът му Валтери Ботас. Трети бе Себастиан Фетел (+0,515 сек). Люис Хамилтън пък сбърка и излетя от трасето.

Щофел Вандоорн излезе втори – на 0,316 сек зад Райконен, като пилотът на Макларън бе с ултрасофт, а Кими бе подобрил собственото си постижение. Междувременно Хамилтън завърши бързия си тур и оглави класирането с 1:39.720.

Даниел Рикиардо излезе втори с първата си обиколка за време. Австралиецът бе със силно занижени режими в първата сесия. Болидите на Ред Бул вървяха силно в завоите и в дълги серии, но шефът на тима Кристиан Хорнер заяви, че утре в квалификацията ще им е по-трудно на правите.

Макс Верстапен се оплака от задните си гуми, докато Ботас се нареди на втора позиция (+0,846 сек зад съотборника си Хамилтън). Рикиардо измести финландеца от тази позиция, доближавайки се на 0,434 сек до Люис.

Излитане на Вандоорн от пистата предизвика жълти знамена в третия сектор. Белгиецът успя да рестартира системите в колата и да я прибере в бокса.

Брендън Хартли съобщи на екипа си Торо Росо, че се бори със задната част на автомобила си. Новозеландският пилот отново има наказание за нови компоненти в задвижващата система, което почти обезсмисля усилията му в квалификацията.

Ботас сложи ултрасофт и веднага оглави подреждането с 1:38.609 мин, а след това свали до 1:38.537. Фетел бе по-бърз с половин секунда от Валтери, но Хамилтън направи още по-силна обиколка – 1:37.877 (и те бяха с най-мекия тип гуми за уикенда). Райконен се нареди трети, на 0,475 сек от англичанина.

До този момент Хамилтън и Фетел имаха серии от по 7 обиколки със суперсофт и продължиха програмата си с подобни с ултрасофт. Междувременно Грожан подразни Рикиардо с поведението си на трасето, а след това пилотът на Хаас се завъртя. Австралийският състезател на Ред Бул пък записа трето време, на 0,303 сек зад Хамилтън.

Ботас допусна грешка в началото на поредната си серия от обиколки, което наруши ритъма на работата му. Над Яс Марина полека се спускаше мрак и изкуственото осветление бе включено. Температурата на асфалта падна до 30 градуса, а тази на въздуха все още бе 25.

Последният половин час за подготовка в петък бе посветен на дълги серии от обиколки. Фетел бе в стинт с 16 тура със суперсофт, Хамилтън наближаваше 10 със същия тип гуми. Даниел Рикиардо също завъртя 10, но с ултрасофт. С най-меката смес за уикенда Райконен бе вече с 11 обиколки, а Ботас – с 16, като сериите на всички продължаваха.

„Какви ги върши този?“, попита Валтери относно Нико Хюлкенберг, който бе пред него.

Отговорът от питуола на Мерцедес бе: „Просто стои пред теб. Ще говорим. Не е добра ситуация.“

Хартли се завъртя на влизането в първи завой. От Торо Росо го инструктираха да се прибере в пита и той бавно върна болида си в бокса.

Серията на Фетел достигна 25 обиколки със суперсофт, тази на Хамилтън – 23 тура. Верстапен пък имаше известни грижи с болида си. В класирането обаче не настъпиха промени и Хамилтън остана най-бърз, следван от Фетел, Рикиардо, Райконен, Ботас, Верстапен, Перес, Окон, Хюлкенберг, Алонсо.