Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сега е моментът на Маса и той се справя прекрасно, категоричен е...

Сега е моментът на Маса и той се справя прекрасно, категоричен е Смедли

66
0
Роб Смедли

Фелипе Маса има значително повече свобода в Уилямс и това ще му позволи да достигне и реализира пълния си потенциал, смята бившият състезателен инженер на бразилския пилот Роб Смедли.

Специалистът се появи в Бахрейн за първи път като част от екипа на Уилямс. Той зае поста шеф на департамента „Представяне на автомобилите”, след като също като Маса напусна Ферари в края на миналата година.

Смедли обясни, че Фелипе е в по-добро състояния на духа в момента и резултатът от това е по-силното му представяне.

Не е тайна, че познавам Фелипе Маса много, много добре. И мога да кажа, че е наистина страхотен пилот. Сега му е дадена повече свобода – включително като свобода на мислене, за да си върши работата и съответно той постига нужните резултати. Не бих искал да правя кой знае какви сравнения с миналото, но според мен Фелипе е наистина спокоен в момента. Притежава страхотен опит и зрялост, която му отива. Разбира какво трябва да се направи – задълженията му не включват единствено карането на колата, а и мотивирането на хората. В състояние е да го стори. Вече е зрял, разумен човек, който може да накара тези около себе си да вървят в правилната посока. Имаше някои наистина прекрасни учители, един от тях бе Михаел Шумахер. Сега е неговият момент и той пое щафетата по един наистина прекрасен начин – заяви Смедли.

В Уилямс имаше известен сблъсък в края на Гран при на Малайзия, когато от питуола наредиха на Маса да пусне съотборника си Валтери Ботас. Бразилецът не обърна внимание на инструкцията, запази позицията си до края на състезанието, а след това бе категоричен, че е постъпил правилно спрямо собствените си критерии.

Впоследствие от тима се извиниха и на Фелипе, и на финландския му колега за ситуацията. Заместник-шефът на отбора Клер Уилямс призна, че хората й не са се справили с предизвикателството по най-добрия начин. От отбора бяха категорични, че подобно нещо повече няма да се случи.