Начало Rally Семейство Солберг в Уелс – Петер се сбогува, Оливър дебютира във WRC

Семейство Солберг в Уелс – Петер се сбогува, Оливър дебютира във WRC

924
0

Петер и Оливър Солберг за първи път ще са съотборници в рали от световния шампионат (WRC) – този уикенд в Уелс. Носителят на короната в първенството на планетата за 2003 г. и двукратен първенец в световния раликрос шампионат (WRX) слага край на кариерата си със своеобразно турне през 2019 г. Уелс е финалната спирка. Същевременно синът му прави първите си крачки във WRC и ще го стори по уникален начин – редом с баща си.

Солберг старши има 4 победи в рали Уелс и реши, че това е най-подходящият момент да се сбогува с публиката, както и перфектното място

2019-та вече бе много успешна за Оливър Солберг

18-годишният младеж има победи в Америка и европейския рали шампионат (ERC), но наскоро се препъна в нещо, което като че ли не трябваше да е проблем.

„Взех си шофьорския изпит. Всичко при кормуването беше наред. Но въпросите в теоретичната част бяха ужасно сложни. Не ми харесаха. Предната вечер учих адски упорито. Сериозно, изкарах 18-ия си рожден ден в стаята си, преговаряйки спирачни дистанции и цветовете на пътните знаци. Изобщо не беше приятно”, разказа Солберг младши.

Но какво стана?

„Скъсаха ме. Сбърках един въпрос. Честно, бях съсипан. Целият ми свят се срина. Това се случи във вторник. В сряда бях на кормуване и го взех. След това ми позволиха пак да се явя на теорията. И този път МИНАХ!”

„В рамките на 24 часа преминах от тотално отчаяние (мислех, че с мечтата ми е свършено) до небивала радост. Тази година карах много, взех победи, но това напрежение бе убийствено. Теорията бе ужасно натоварваща. Направо треперех, когато седнах за поправката. Но всичко това вече е история. Успях!”

Оливър и Петер нямат търпение за ралито, в което ще се състезават с Фолксваген Поло GTI R5. В Уелс обаче ще има и трети Солберг – братът на Петер Хенинг, който ще е зад волана на Шкода Фабия R5. Уелс по принцип е място, където много пилоти имат прекрасни изживявания. Фамилията Солберг вече трупа и семейни спомени!