Начало Рали Петер Солберг слага край на кариерата си с прощално турне

Петер Солберг слага край на кариерата си с прощално турне

477
0
Петер Солберг
Петер Солберг; снимка: FIAWorldRallycross.com

Петер Солберг обяви, че ще проведе през 2019 г. прощално турне, с което ще сложи край на кариерата си в автомобилния спорт. 44-годишният норвежец ще кара в поредица избрани надпревари, като възнамерява и след това да участва в отделни състезания.

„Искам веднага да кажа, че каската си остава на главата ми. Няма да я окача на пирона. Ще се състезавам в някои големи събития и в бъдеще, но се оттеглям от световните шампионати. Миналогодишното световно първенство по раликрос бе последно за мен”, обясни Солберг.

Петер Солберг
Петер Солберг; снимка: FIAWorldRallycross.com

„Обичам карането и винаги ще го правя, винаги ще се състезавам. Но дойде време да взема решение как да продължа напред. И реших да спра да се състезавам професионално, да започна нова глава от книгата си.”

Пилотът сподели, че моментът е подходящ за такава стъпка.

„Известно неразположение през последните няколко години ме караше да се чудя какво точно искам да върша, но се възстанових наскоро. Сега съм готов за ново предизвикателство.”

„Обожавах надпреварите през изминалите 20 години. Никога няма да забравя времето във WRC със Субару. Хората от този екип бяха и остават семейство за мен. Споделихме някои много специални моменти.”

Петер Солберг
Петер Солберг; снимка: FIAWorldRallycross.com

„Имам чувството, че 20 години отлетяха просто като миг. Като че ли вчера Колин [Макрей] и Карлос [Сайнц] ми крещяха задето задавам твърде много въпроси, когато се присъединих към тима на Форд през 1999 г.!”

„Решението на Фолксваген да си вземе почивка от раликроса също бе фактор при взимането на решението, но имам сериозни амбиции за бъдещето и искам да започна да работя за осъществяването им. Оливър (синът му – б.а.) вече се състезава на по-високо ниво. Проправя си път в нашия вълнуващ свят, но искам да съм сигурен, че получава подкрепата на семейството си.”

Прощалното турне на Петер Солберг включва няколко големи събития: две изкачвания – на Фестивала на скоростта в Гудууд и Norges Råeste Bakkeløp. След това е Gymkhana GRiD World Finals.

„Има и изненади, и то добри”, допълни норвежецът. „Ще продължа да карам в подобни големи събития и в бъдеще. Обожавам да карам хората да се усмихват. Карането ми го прави и затова никога няма да спра напълно.”

Една от целите на Солберг е да създаде свой собствен тим за световния рали шампионат или този по раликрос

„Искам да работя с производител във WRC или WRX. Имах екип във WRC и съм горд от третото ни място през 2010 г. След това спечелих две титли в раликроса с моя тим преди доминацията с Поло R Суперкар през последните две години. Желанието ми е да градя върху този опит, да използвам наученото, да помогна на следващото поколение пилоти да достигне по-високо ниво. Но подходът ми ще е спокоен. Нещата в ралитата и раликроса се променят с нови технически правила, така че ще изчакаме подходящата възможност.”

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.