Начало Картинг Серафимов, Хаджийски, Беков, Руйков и Гьошев с победи за Балканската купа

Серафимов, Хаджийски, Беков, Руйков и Гьошев с победи за Балканската купа

344
0

Пистата Пауталия в Кюстендил прие поредното издание на традиционното състезание за Балканската купа по картинг миналия уикенд. При слънчево и топло време за сезона близо 40 пилоти премериха сили на пълната конфигурация на трасето, като предложиха интересни битки.

В кралския клас KZ Open победата взе шампионът за тази година в БФК-НКС Юлиян Серафимов. Той спечели полуфинала пред Искрин Арабаджиев и Любомир Гърков. Във финала обаче не му беше лесно, като Искрин потегли по-добре от него и поведе колоната. Горчо обаче успя да го изпревари, в след това пилотът от Стара Загора имаше технически проблем и отпадна.

Така на втора позиция излезе Гърков, на която и завърши. Трети се нареди Кирил Димитров, следван от Цветан Делчев и Цанко Цанков. Последният кара за първи път от близо 20 години. Макар и на 51 г., той показа много добра издръжливост и отбеляза колко много се е променил спортът за това време.

Подиумът в клас KZ Open

В клас No Gear Open победата отиде при Томи Хаджийски. В полуфинала той бе изпреварен след старта от Кристиян Димитров, но после си върна лидерството, като пилотът от Хасково изглежда имаше и проблеми с картинга.

Във финала Томи спечели убедително пред Кристиян (шампион в класа за годината), а трета завърши неговата сестра Марина Хаджийска. Йосиф Тошков остана 4-и.

Призьорите в категория No Gear Open

Този път само един пилот имаше в клас Rotax Junior. Това беше Калоян Генов и затова той караше заедно с пилотите в клас Senior в обединена група. Най-бърз в полуфинала бе Дейвид Митов, който остави зад себе си Мартин Беков и Атанас Милинич.

Единственият пилот в клас Junior – Калоян Генов

Във финала Дейвид също поведе, но към края Беков вдигна доста темпото и в последната обиколка успя да го изпревари.

Зад тях се водеше оспорвана битка за 3-ото място, която в края спечели Самуил Иванов в първото си състезание в този клас.

Виктор Върбанов имаше инцидент, излезе от пистата и в крайна сметка стана 4-и. Той не завърши полуфинала след разсейване и удар в гумите в края на старт-финалната права.

Първите трима в клас Senior

В клас Mini победител е Любослав Руйков, който за втора поредна година печели надпреварата в тази категория. В полуфиналите той спечели пред Калоян Гьошев (дебютант в класа) и Слави Минков (първия в националния шампионат).

Във финала обаче Руйков изостана на старта до 3-а позиция, зад лидера Гьошев и Петър Шингов, завършил 4-и полуфинала. Любо бързо се справи с Шингов, а не след дълго предприе успешна маневра на първия обратен завой спрямо Калоян.

Най-бързите в клас Mini

До финала Любослав натрупа преднина, а зад него се водеше люта битка. В крайна сметка втори се класира Стефан Стефановски от Северна Македония, следван от Калоян Гьошев. Синът на Петър Гьошев бе изпреварен в самия край от Слави Минков, но последният получи 5 секунди наказание за хлътнал спойлер и бе класиран едва 7-и.

Почетната стълбичка в Micromax

В този клас дебютираха няколко нови пилоти – Калоян Адамов, Радослав Воденичаров и Пламен Телийски, който е син на изявения ни автомобилен състезател на планинско изкачване Юлиян Телийски.

В Mini BG/Micromax убедителна победа за Балканската купа записа Калоян Гьошев, който кара и в двата малки класа. Същото направи и Деан Дамянов, който стана втори в Mini BG/Micromax.

Челната тройка в Mini BG

Топ 3 допълни Макс Костов, като това е челната тройка и за клас Micromax. Само за Mini BG първа е Мартина Бонева. След нея се класираха Давид Боянов и Емил Стойков.

Класирания от финалните състезания: