Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сериозни наказания очакват тимовете, ако не спазят тавана на бюджетите

Сериозни наказания очакват тимовете, ако не спазят тавана на бюджетите

1465
0
2021 правила
графика: Либърти Медия

Ще има сериозни наказания за отборите, които не спазят тавана на бюджетите. Това обяви спортният директор на F1 Рос Браун. Санкциите ще са в зависимост от провинението, като може да се стигне и дори до загуба на класирането в шампионата на дадения тим.

Днес бяха обявени официално новите регулации за 2021 г. Сред тях очаквано е ограничението на харчовете, което ще е 175 млн. долара на сезон. В него няма да се включват заплатите на пилотите и на 3-ма души от ръководния екип с най-високи възнаграждения, разходите за маркетинг, пътувания и настанявания.

„Финансовите регулации са драматична промяна за Формула 1, каза Браун. – Те са от ключово значение за спорта. В миналото се опитахме да ги въведем, но това не можа да се случи.

Санкциите ще бъдат различни спортни наказания, в зависимост от сериозността на провинението. Ако някой тим чрез измама наруши финансовите правила, ще загуби позицията си в шампионата.“

Браун обясни още, че правилата за тавана на бюджетите ще имат нужда от това да бъдат развивани в бъдеще. Според него бюджетите и харчовете на отборите са станали твърде големи и затова е нужен контрол.

В тази връзка президентът на ФИА Жан Тод призна, че първоначално е бил скептично настроен към идеята за финансови правила. Но след това е бил убеден от изпълнителния директор на F1 Чейс Кери и други хора, че те ще проработят.