ГП на Мексико след:
Последно състезание: САЩ

Шест нови модела показва Audi в Женева

13.03.2017 | Георги Кръстев | коментара

Марката Audi представи шест нови модела на Международното автомобилно изложение в Женева, което продължава до края на тази седмица. Световна премиера на салона направиха студията Audi Q8 sport concept, задвижвана от 3.0 TFSI V6 в комбинация с „мека” хибридна система и новото RS 5 Coupé – един истински Gran Turismo в гамата на RS моделите. Неговият събрат от света на моторните спортове Audi RS 5 DTM ще стартира новия сезон с мощност над 500 к.с. Спортното представяне на марката в Женева се придружава и от още две премиери на изложението – Audi RS 3 Sportback и Audi SQ5 TFSI. А в лицето на A5 Sportback g-tron, брандът представя още една от своите концепции в сферата на устойчивата мобилност. Задвижваният с природен газ (метан) автомобил съчетава отличните динамични характеристики с практичност във всекидневната употреба и елегантния дизайн с ниско ниво на емисиите на CO2.

Високоефективен двигател – Audi Q8 sport concept

Енергичен спортен дух, екстремна динамика и лукс – съчетанието на тези качества е сигурен залог за мощния ефект на впечатлението, което Audi Q8 sport concept ще предизвика в категорията на пълноразмерните SUV модели. Автомобилът излъчва престиж от висша класа, безкомпромисна динамика и ясно видимо технологично превъзходство във всички области. Подчертано революционен по своя характер е високоефективната концепция на задвижването на концептуалния модел. Комбинацията от шестцилиндровия двигател 3.0 TFSI с „мека” хибридна система и електрозадвижван компресор се прилага за първи път в света и резултатът е наистина впечатляващ – студията Q8 sport concept доказва своите способности на наистина многостранен талант. Със своята максимална мощност от 350 кВт (476 к.с.) и максимален въртящ момент от 700 Нм, автомобилът спринтира от 0 дo 100 км/ч за време от едва 4.7 секунди и развива максимална скорост от 275 км/ч. В същото време автономният пробег от над 1 200 километра го прави идеален спътник за преодоляване на големи разстояния. Внушителната външност на Audi Q8 sport concept се подчертава от характерните аеродинамични дефлектори. Впечатляващата с формите си предна част се доминира от характерната осмоъгълна Singleframe решетка на марката с наподобяваща пчелна пита структура, придружена от два големи отвора за въздух от двете й страни.

В сравнение с представения на изложението в Детройт по-рано през годината Q8 concept на Audi, в женевската студия широчината на каросерията в областта на арките на калниците е увеличена с още 12 милиметра. Издълженият спойлер в задната част на покрива придава завършен вид на спортния характер на автомобила, принос за което имат и алуминиевият дифузьор и характерните с овалното си сечение изпускателни тръби на студията. Вътрешното пространство на Audi Q8 sport concept внушава неподправено усещане за лукс със своите разточителни линии, изискани материи и простор в изобилие. Новата ергономична концепция за управление на функциите разчита на големи сензорни екрани, а завършващите щрихи в тази област поставят усъвършенстваните цифрови контролни прибори във виртуалния кокпит на Audi и контактно-аналоговия head-up дисплей. При него специалистите на марката са използвали интелигентна технология за допълнена реалност, при която реалният и виртуалният свят се сливат, предоставяйки перфектна информация на водача.

Нов RS стил в дизайна и невероятна мощ – Audi RS 5 Coupé

Новото Audi RS 5 Coupé – един истински Gran Turismo в гамата на RS моделите, съчетава елегантна естетика и впечатляваща практичност в ежедневието. Изцяло обновеният двигател 2.9 TFSI V6 развива максимална мощност от 331 кВт (450 к.с.) и максимален въртящ момент от 600 Нм – с цели 170 Нм повече от предходната версия. Върховата версия в семейството на модела A5 се ускорява от 0 дo 100 км/ч за време от 3.9 секунди, а с допълнителния пакет оборудване RS dynamic максималната й скорост достига 280 км/ч. Мощта на двигателя V6 се предава чрез спортно настроена осемстепенна автоматична трансмисия tiptronic към системата за постоянно двойно предаване quattro, което използва асиметрично разпределение на тягата в отношение 40:60 към двата задвижващи моста.

При създаването на стилистиката на RS 5 Coupé дизайнерите на марката са почерпили вдъхновение от безкомпромисните състезателни елементи на Audi 90 quattro IMSA GTO. В предната част, характерът на модела се подчертава от широката и ниска Singleframe радиаторна решетка и внушителни по размери отвори за въздух. Типичните за традициите на Quattro изпъкналости в страничната част на каросерията подчертават мощните форми в областта над арките на калниците, разширени допълнително с 15 милиметра. Дифузьорът в зоната на изпускателните тръби си остава запазена марка за RS моделите, а овалното сечение на тръбите и неподвижно монтираният спойлер придават завършен вид на динамичната осанка на модела. Във вътрешното пространство спортният характер на суперспортното купе се подчертава от спортните RS седалки, скосеният отдолу спортен RS волан с кожена облицовка, специалните RS показания в блока контролни прибори Audi virtual cockpit и RS емблемите на много места в автомобила. Останалите върхови технологии в новия модел, сред които head-up дисплеят, матричните LED светлини и многобройните електронни системи за подпомагане на водача, се грижат за осигуряването на повишено равнище на безопасност, комфорт и ефективност.

Мощност от над 500 к.с. и безупречна аеродинамика – Audi RS 5 DTM

Едновременно с готовия за серийно производство модел, Audi Sport представя и състезателната версия на Audi RS 5 Coupé за DTM шампионата. Освен многобройните промени, направени с цел привеждане на болида в съответствие с предписанията на регламента на серията, в Audi RS 5 DTM личи и новия стилистичен език на RS гамата. В резултат на това, третото поколение на Audi RS 5 DTM се отличава ярко на фона на своите двама успешни предшественици не само по отношение на технологичното равнище, но и като общо впечатление. Моделът има много по-прогресивно цялостно излъчване, което личи в особена степен в оформлението на предната част и арките на задните калници. Специалистите на Audi за пореден път са оптимизирали и прецизността на сглобките между отделните компоненти, както и aеродинамичните характеристики на модела като цяло. Четирилитровият V8 двигател в Audi RS 5 DTM вече разполага с максимална мощност от над 500 к.с., а за новия сезон 2017, технологичните партньори на тима от Hankook ще доставят нови гуми с по-мека смес за още по-добри времена на обиколка. Традиционното откриване на сезона на пистата Хокенхайм ще се състои в уикенда от 5 до 7 май.

Нов петцилиндров двигател и високотехнологично окачване – Audi RS 3 Sportback

RS 3 Sportback е още един ярък акцент, който Audi представя на изложението в Женева. Неговият нов 2.5-литров петцилиндров двигател TFSI развива максимална мощност 294 кВт (400 к.с.) и постига максимален въртящ момент от 480 Нм. Спортният компактен модел се нуждае от едва 4.1 секунди за спринта от място до 100 км/ч. Новият RS 3 Sportback демонстрира своята неудържима мощ и в дизайна със страхотната си предна Singleframe решетка с емблема quattro, големи отвори за въздух и ъгловати форми на разширените прагове. Хората навсякъде ще се обръщат и след задната част на модела с нейния стилен RS спойлер на ръба на покрива, дифузьорния панел на дъното на каросерията и големите овални тръби на изпускателната RS система. С разширените в сравнение с базовия модел следи на ходовата част, прогресивната настройка на кормилната уредба, четиризвенния заден мост и стегнатите настройки на окачването, новият RS 3 Sportback cъчетава вдъхновяващ динамизъм и великолепна стабилност. Управлението на системата за двойно предаване quattro е серийно предлагана възможност, включена в състава на системата за динамичен контрол на пътното поведение Audi drive select, наред с контрола върху кормилната уредба, трансмисията S tronic, управлението на мениджмънта на двигателя и настройките на клапите в изпускателната система. И не на последно място по важност – допълнително предлаганото спортно RS окачване с адаптивен контрол на работата на амортисьорите. Водачът може да променя по свое индивидуално желание работните характеристики на всички тези компоненти в режимите „comfort”, „auto” и „dynamic”. Поведението на пътя на новия модел е оптимизирано допълнително чрез специалните настройки на електронния контрол на стабилността ESC (Electronic Stabilization Control) с индивидуално управление на въртящия момент към всяко едно от колелата и спортния режим с RS настройки. Специфичните RS детайли във вътрешното пространство и неповторимият звук на петцилиндровия двигател добавят последните щрихи към емоционалното преживяване зад волана на новия модел.

V6 мощ и превъзходна динамика – Audi SQ5 TFSI

Малко след световната си премиера на автомобилното изложение в Детройт, двигателят SQ5 TFSI на Audi направи и европейки дебют в Женева. Върховият модел в гамата на Q5 черпи своята впечатляваща мощ от трилитровия V6 двигател със система за принудително пълнене с турбокомпресор и максимална мощност 260 кВт (354 к.с.) Максималният въртящ момент на агрегата от 500 Нм се постига при едва 1 370 об/мин. Tези динамични характеристики дават възможност на SUV модела да се ускори от 0 до 100 км/ч за време от 5.4 секунди. Постоянното двойно предаване quattro и бързата смяна на предавките с осемстепенната автоматична трансмисия tiptronic също имат значим принос за динамиката на пътя на новия модел. Активното поведение печели и от допълнително предлаганите спортен диференциал, който разпределя активно въртящия момент между колелата на задния мост и динамичната кормилна уредба с променливо предавателно число. Наред с тези два компонента, системата за динамичен контрол на пътното поведение Audi drive select също упражнява своето положително влияние върху работата на двигателя, трансмисията tiptronic и серийно вграденото управление на работата на амортисьорите. Тя дава възможност на водача да настройват характеристиките на своя SQ5 в няколко различни режима.

Допълнително предлаганото пневматично окачване на свой ред позволява индивидуална настройка на клиренса в зависимост от конкретните пътни условия. Както вътрешното пространство, така и външният дизайн на Audi SQ5 TFSI се отличават ярко от тези на базовия модел по детайлите в изпълнението и дизайна, както и по разширеното серийно оборудване, запазено специално за S моделите в гамата. Част от него са спортните седалки с тапицерии от алкантара и естествена кожа, предните светлини с LED елементи и 20-цоловите алуминиеви колела с дизайн с 5 двойни спици в звездообразна конфигурация.

Спортна елегантност и задвижване с природен газ – Audi A5 Sportback g-tron

След представянето на A3 Sportback g-tron и A4 Avant g-tron, Audi A5 Sportback g-tron е третият модел на марката, който използва за гориво природен газ. Задвижването се осигурява от 2.0 TFSI двигател с максимална мощност 125 кВт (170 к.с.) и максимален въртящ момент 270 Нм. За съхранение на газовото гориво се използват четири на брой изключително леки, но забележително устойчиви резервоари под налягане с обща вместимост 19 килограма. Това гориво дава възможност за изминаване на над 500 километра изцяло с използване на CNG (Сompressed Natural Gas – сгъстен природен газ или метан). Добавяйки към това 25-литровия бензинов резервоар на модела, общият автономен пробег нараства на до 950 километра с едно зареждане.

Според критериите на цикъла NEDC (New European Driving Cycle), A5 Sportback g-tron с трансмисия S tronic изразходва средно едва 3.8 килограма CNG (метан) на 100 километра, което се равнява на емисии на CO2 в размер на 100 грама на километър пробег. Всичко това превръща марката Audi в първия престижен автомобилен производител, който предлага в В сегмента от пазара бензинов двигател с емисионни равнища на въглероден двуокис, по-ниски от тези на еквивалентен дизелов двигател. Екологично чистият горивен процес и високата енергийна ефективност на задвижващия тракт гарантират и много ниски общи разходи на притежание (ТСО) на новия модел. На фона на еквивалентен по характеристики бензинов агрегат, разходите за гориво са значително по-ниски, за съкращаването на емисиите на CO2 поставят новия модел в значително по-привилегирована категория по отношение на данъчното облагане. В съчетание с технологията e-gas на Audi, A5 Sportback g-tron е още по-отговорен по отношение на опазването на глобалния климат на пътя.

Препоръчваме ви:

Вашите коментари

Напиши коментар

Правила за писане на коментари

Горещи Оферти