Начало Избрани Шафнауер иска Алпин да се пребори с Астън Мартин

Шафнауер иска Алпин да се пребори с Астън Мартин

828
0
Алпин А522
снимка, Алпин

Отмар Шафнауер ще започне първия си сезон във Формула 1 като ръководител на тима на Алпин. Инженерът от румънски произход иска французите най-вече да се преборят с Астън Мартин. 

Алпин стартира новия сезон във Формула 1 с нова разцветка, която е заради новия им главен спонсор BWT. Миналата седмица тимът от Енстън представи новия си болид А522, както и новото си ръководство, начело с Шафнауер. 

Тази зима бившият шеф на Форс Индия/Рейсинг Пойнт премина от Астън Мартин в Алпин на фона на поредните сътресения във френския отбор. Той носи със себе си 25-годишен опит в падока и се опитва да върне някогашния тим на Рено на върха в най-високото ниво на моторните спортове.

Засега целта на Aлпин е да остане един от петте най-добри отбора в спорта в условията на силна конкуренция от страна на Мерцедес, Ферари, Ред Бул и Макларън.

Пилотите на тима са Естебан Окон и Фернандо Алонсо. Разполагайки с пилот като испанеца, крайната цел на отбора винаги трябва да бъде предоставяне на автомобил, който да се противопостави на най-добрите на стартовата решетка. 

Планът на Алпин е да победи Астън Мартин и всички останали отбори. 

Най-ожесточеният съперник на французите в борбата за място в топ 5 е бившият отбор на Шафнауер Астън Мартин. Британците имат големи амбиции скоро да доминират в спорта с подкрепата на канадския милиардер Лорънс Строл.

Докато гледа напред към сезон 2022, Шафнауер посочи бившия си работодател като тим, който Алпин трябва да победи, ако иска да се намира редовно в зоната на точките.

На въпроса какъв потенциал вижда в новия си отбор, той отговори:

Имал съм неудоволствието да се състезавам срещу тези страхотни конкуренти [Алпин]. Спомням си твърде добре как те ни победиха в Унгария и не сбъркаха нито веднъж, за което ги поздравявам, че са такава невероятна група от хора“. 

Очаквам с нетърпение да се присъединя към тях и да им помогна да победят не само Астън Мартин, но и всички останали на пистата.“

Назначението на Шафнауер донесе на Алпин не само нов титулярен спонсор в лицето на BWT, който преди време обличаше в розово автомобилите на старите му отбори Форс Индия и Рейсинг Пойнт, но и много ценен опит в F1. 

Американецът от румънски произход започва кариерата си в автомобилната компания Форд през 1986 г., а през 1998 г. става оперативен директор на BAR F1. Оттогава насам Шафнауер е заемал ръководни постове в Хонда, Форс Индия/Рейсинг Пойнт и Aстън Мартин.

На въпроса какво ще предложи на бившия екип на Рено с пристигането си, той добави:

Ще донеса своя стил на ръководство, основано на сътрудничество. Чух Лука да споменава, че лепилото, което държи всички заедно, е много важно. Аз наистина смятам, че лепилото, което държи всички заедно в правилната посока, е от ключово значение за това.“

„Също така ще се опитам да внеса наистина силна спойка, т. е. моя стил на ръководство, сътрудничество и доверие в организацията„, завърши Отмар Шафнауер.