Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шафнауер: Механиците ще напуснат, ако в бъдеще продължим със серии от по...

Шафнауер: Механиците ще напуснат, ако в бъдеще продължим със серии от по 3 поредни старта

3127
0

Сезон 2020 във Формула 1 започна три месеца и половина по-късно от предварително определените дати заради пандемията от COVID-19. Ръководителите на спорта и ФИА успяха да сглобят календар от 17 старта, които трябваше да съберат в рамките на шест месеца. Това наложи провеждането на няколко серии от по три последователни надпревари. От началото на юли досега изминаха три такива поредици – общо 9 кръга – и натоварването върху отборите бе огромно. Ръководители на F1 екипи посочиха, че извънредната ситуация обуславя подобни действия, но този тип провеждане на състезания не бива да се превръща в норма в бъдеще.

„Тази година това е положението, но ако кажем на механиците, че и по-нататък ще продължим по същия начин, според мен ще изберат да вършат нещо друго“, коментира шефът на Рейсинг Пойнт Отмар Шафнауер. „Мисля, че многобройни серии от по три поредни старта не са възможни.“

Гюнтер Щайнер от Хаас отбеляза, че натоварената програма е трудна за всички.

„Тази година сме приели нещата заради пандемията. Трябва да положим усилия и хората са готови да го сторят. В началото на годината в продължение на няколко месеца не вършихме нищо, така че просто се намираме в необичайна ситуация. Не смятам обаче, че е добра идея да продължаваме по този начин. Не само хората на писта, но и зрителите се изморяват – има твърде голямо насищане, когато всеки уикенд се провежда старт. Просто са твърде близо, хората губят интерес.“

„Освен това оставането в Европа е приятно, но ние сме глобален спорт и трябва да сме представени на такова ниво.“

„Смятам, че Формула 1 свърши чудесна работа като се имат предвид ограниченията на пътуванията. Беше постигнат компромисен вариант, но не мисля, че той ще остане в бъдеще. Надяваме се догодина да имаме по-нормален график. Според мен е по-добре да не се правят по три поредни състезания или поне да се ограничим до една такава серия“, каза още Щайнер.

Себастиан Фетел пък отхвърли предположението, че серията инциденти в последните две надпревари досега може да се дължи на умора у пилотите.

„Определено не е лесно. Шансовете за червен флаг по принцип обаче са доста ниски. Мисля, че пилотите карат на лимита, стараят се да пробват всичко. Но инцидентите и спиранията не са резултат от провеждането на повече поредни надпревари“, посочи четирикратният световен шампион.