Начало Избрани Шафнауер: Окон трябва бъде известен като френския министър на отбраната

Шафнауер: Окон трябва бъде известен като френския министър на отбраната

787
0
Естебан Окон и Люис Хамилтън
Естебан Окон и Люис Хамилтън, снимка Алпин

Естебан Окон трябва да бъде известен като френския министър на отбраната. Това се пошегува Отмар Шафнауер. Той смята, че трябва да се отбележат невероятните защитни умения на пилота на Алпин през сезон 2022 в F1.

Окон спечели по-голямата част от точките на Алпин за тази година. Френският отбор финишира четвърти при конструкторите и спечели оспорваната битка с Макларън.

Окон така и не успя да запише подиум през 2022-ра. Въпреки всичко той заяви, че това е бил най-добрият му сезон в F1 досега. Това усещане бе подкрепено от постижението му през тази година. Французинът спечели актив от 92 точки, което е най-силният му резултат откакто е пилот от F1. 26-годишният състезател дори изпревари Фернандо Алонсо.

Шафнауер призна, че е видял голям напредък в представянето на Окон през сезон 2022. Двамата се познават много добре от времето когато работиха заедно в тима на Форс Индия/Рейсинг Пойнт. Шефът на Алпин посочи, че Естебан е имал няколко страхотни състезания и подчерта невероятните му умения в защитен план.

„Имаше и моменти, в които си мислехме: „о, не, представянето не е там“, а после той го правеше. Така че това е наистина, наистина добре за него“, каза Шафнауер.

„За мен състезанието на Сузука се откроява най-много. Това беше невероятно! Тогава Окон се бореше с Люис [Хамилтън] от Мерцедес. Всички знаем, че той е наистина добър както на мокро, така в променливи условия при изсъхване на пистата. Въпреки това Естебан през цялото време караше в огледалата си и се защитаваше от Люис, който беше с по-бързия автомобил.“

„Искам да кажа, че само вижте къде завърши Мерцедес в шампионата. Въпреки това Окон го задържа зад себе си в Япония. Това бе наистина блестящо“, добави Шафнауер.

Окон наистина успя да се справи с Хамилтън по време на съкратената Гран при на Япония на пистата Сузука. Пилотът на Алпин изпревари седемкратния световен шампион в началото на надпреварата и зае четвъртото място. Хамилтън опита многократно да окаже натиск върху Окон в различни участъци от трасето. В крайна сметка французинът показа невероятна защита и не се пропука. По този начин той записа най-силния личен резултат за сезон 2022. 26-годишният състезател показа невероятна защита и срещу Фернандо Алонсо. Двамата водеха оспорвани битки в някои от състезанията през годината и дори имаха контакт в спринтовото състезание в Сао Пауло.

Шафнауер е уверен, че Окон ще може да се защитава добре срещу по-бързите автомобили. Шефът на Алпин дори се пошегува, че французинът трябва да има прякор като този на Серхио Перес. Пилотът на Ред Бул бе наречен мексиканския министър на отбраната заради действията си в миналогодишната Гран при на Абу Даби.

„Окон трябва бъде известен като френския министър на отбраната. Знам, че Чеко има подобен прякор. Нека да разберем какво точно е това и да започваме да наричаме и Естебан по същия начин“, допълни Отмар Шафнауер.