Начало Moto News WSBK: Шави Виерж ще се подложи на операция след инцидента в Мизано

WSBK: Шави Виерж ще се подложи на операция след инцидента в Мизано

165
0
Шави Виерж, Хонда
Шави Виерж, снимка HRC

Шави Виерж ще се подложи на операция след инцидента във второто състезание на пистата Мизано. Пилотът на Хонда бе диагностициран с множество фрактури след тежка катастрофа в последното състезание от световния Супербайк шампионат (WSBK) в края на миналия уикенд.

След като постигна четвърто място в суперпол състезанието на Мизано, Виерж бе готов за още едно класиране в топ 5. Испанецът кара все по-усъвършенстващия се мотоциклет на Хонда. Новакът се бореше с Аксел Басани от тима на Motocorsa Racing Дукати.

Но малко след средата на състезанието, Басани удари предната гума на Honda CBR1000RR на Виерж в завой  номер 11. Испанският пилот разкри, че е трябвало да скочи от мотора, за да избегне удар в стената на изхода на завоя отвъд капана за чакъл.

Веднага става ясно, че инцидентът е тежък. Състезателят на Хонда е бил транспортиран до медицинския център за прегледи.

Първоначалните изследвания показват, че 25-годишният мъж е получил фрактура на основата на третата метакарпална кост на дясната ръка и фрактура на раменната кост.

Все още не е ясно колко време ще отнеме на Виерж да възвърне пълната си физическа форма. Петседмичната почивка до следващия кръг от WSBK в Донингтън Парк означава, че рискът да пропусне някое състезание остава малък.

Описвайки инцидента след едва второто отпадане в дебютантския си сезон, Виерж заяви:

Катастрофата беше наистина жалка. Имахме невероятен уикенд и бяхме направили наистина добро второ състезание.“

„Мисля, че Басани ме изпревари и докосна предното ми колело. В крайна сметка можех да се забия в стената и трябваше да скоча от мотора. Имах късмет, защото докоснах земята с много висока скорост.“

След първоначалната проверка изглежда, че може да съм счупил нещо в дясната си ръка. Така че първо ще ми бъдат направени по-обстойни изследвания, за да разберем какви ще са следващите ни стъпки. Искам да бъда готов да пътувам възможно най-скоро. Изказвам благодарностите си на моя екип и механиците. Всички те вършат невероятна работа.“

Днес от Хонда обявиха, че в четвъртък Виерж ще претърпи операция на две от шестте фрактури, открити на дясната му ръка.

„След като получи травма на дясната си ръка при състезателен инцидент, станал по време на второто състезание от WSBK на пистата Мизано, Шави Виерж премина допълнителни медицински тестове тази сутрин, както беше планирано, се казва в изявлението на Хонда.

Прегледите са  извършени от д-р Хави Мир в университетската болница Quiron Dexeus в Барселона, Испания. Те потвърдиха шест фрактури на дясната ръка на състезателя. Две от тях изискват операция. Двете кости, за които става дума, са третата метакарпална кост и разменна кост, които ще бъдат оперирани от д-р Мир и неговия екип в четвъртък.“

Операцията няма да бъде направена по-рано, защото е важно да се изчака три дни, за да сме сигурни, че Шави няма последствия от удара в главата, който получи при падането от своя мотор.“