Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шокиращ полпозишън за Фисикела на Спа!

Шокиращ полпозишън за Фисикела на Спа!

43
0

Шокиращ полпозишън спечели Джанкарло Фисикела (Форс Индия) днес на пистата Спа преди утрешната Гран при на Белгия. Италианският пилот бе най-бърз в особено оспорваната тренировка за място на грида, като изпревари Ярно Трули (Тойота) и Ник Хайдфелд (BMW Заубер). Съекипникът му Адриан Сутил за малко изпусна топ 10, класирайки се 11-и, но пък ще има свобода при избиране на количеството гориво утре.

След финала на квалификацията Фисикела и екипът на Форс Индия трудно повярваха, че са спечелили първа позиция за Гран при на Белгия. 36-годишният италиански пилот обаче бързо се окопити и искрено ликуваше след прекрасното си представяне.

От претендентите за титлата Рубенс Барикело (Браун Гран при) се нареди 4-и, докато Дженсън Бътън въобще не стигна третия квалификационен сегмент. Пилотите на Макларън също не прескочиха втората част. Съперниците им от Ред Бул Себастиан Фетел и Марк Уебър са съответно с 8-о и 9-о време, като австралиецът смени двигателя си след повреда в последната свободна тренировка сутринта.

Квалификацията на Спа се проведе в добри условия, без дъжд, като температурата на въздуха бе 17 градуса, а тази на асфалта достигна 32. В първата част изненади нямаше. Накрая Лука Бадоер (Ферари) се завъртя и заседна в чакъла, но той така или иначе отново бе последен в подреждането.

Изненадите се появиха във втория квалификационен сегмент. Освен Бътън, Люис Хамилтън и Хейки Ковалайнен, Фернандо Алонсо (Рено) също не успя този път да прескочи до най-бързите 10.

Веднага след финала на тази част от сесията за място на грида пък все още лидерът във временното класиране Бътън побърза да обясни, че просто не е бил достатъчно бърз.

– Нямах никакво темпо с меките гуми и винаги, когато натиснех спирачката, задницата се дестабилизираше. Странно е да съм на 4-5 десети [от секундата] разлика от Рубенс – колите ни са различни, но не чак толкова много. Положението за утре е почти трагично – заяви англичанинът.

Сънародникът му Хамилтън за пореден път заяви, че губи най-много в средния сектор и че ще разчита най вече на системата KERS.

Докато те обясняваха неволите си обаче, решителните последни 10 минути на квалификацията вече течаха с пълна сила. След като от самото начало даваше много добри времена, Джанкарло помете конкуренцията в най-важния момент от квалификацията.

Не е за вярване. Невероятно е. Фантастично – повтаряше Фисикела, сам изненадан първоначално от четвъртата първа позиция в кариерата си.

Объркан бе и Трули, след като внезапно се бореше за първа редица на грида без да са правени сериозни промени по болида му, както сам обясни. BMW Заубер също бяха особено доволни, след като и двамата им пилоти се класираха в за третата част на квалификацията.