Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Щайнер пак предупреди пилотите на Хаас да внимават – този път в...

Щайнер пак предупреди пилотите на Хаас да внимават – този път в спринта

1152
0
Гюнтер Щайнер
Гюнтер Щайнер; снимка: Хаас

Гюнтер Щайнер призна, че е предупредил пилотите си Мик Шумахер и Никита Мазепин да се пазят по време на спринтовата квалификация в предстоящата Гран при на Великобритания. Шефът на Хаас изрази и подкрепата си към новия формат.

Пилотите на Хаас вече имаха няколко инцидента от началото на сезона. Въвеждането на спринтовите квалификации увеличава възможността за допълнителни разходи, макар че отборите се договориха за допълнителни компенсации. Заради ограничаването бюджетите на отборите подобна перспектива е напълно нежелана. Затова Щайнер заяви, че ще изисква концентрация и предпазливост.  

“Според мен пилотите ще се състезават здраво, защото в квалификациите е така, а тук говорим за нещо като състезание, което определя стартовите позиции. В неделя залогът са точки и всеки иска да е в най-добрата възможна позиция за старта на състезанието.”

“За нас тази година е посветена на обучение, така че допълнителните стартове вследствие на спринтовите квалификации ще са от полза за догодина. За спринта ще им кажа да се пазят и да държат болидите на пистата”.  

Щайнер сподели още, че феновете ще определят дали новия формат е добър.

“Ще бъде успех, ако феновете го харесат. В момента смятам, че е добър формат. Но ако има нещо, което да подобрим и феновете го приемат, би било чудесно.” 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)

Никита Мазепин заяви, че не знае какво да очаква от новия формат, но в същото време подкрепя идеята за промяна. Той коментира и интересните възможности за работа с гумите. 

“Не съм сигурен какво да очаквам от спринтовата квалификация. Мисля, че Формула 1 поддържа еднакъв формат от доста години и ще е добре да се изпробва нещо ново на Силвърстоун. С наличните гуми броят обиколки трябва да се преценява внимателно. Надявам се да можем да натискаме с пълна газ през цялото време, защото обикновено това не е възможно. Реално с толкова кратка сесия всяка обиколка ще бъде като квалификационна. “  

Мик Шумахер пък акцентира върху промените, които ще настъпят в графика на самия уикенд.  

“Мисля, че с новия квалификационен формат определено ще трябва да променим подхода си към уикенда. Имаме само една тренировка, за да настроим болида. Във втората сесия ще се опитаме да научим нещо за състезанието. Определено ще е много различно и интересно.” 

“Като цяло Силвърстоун е много интересна писта. Има много високоскоростни зони, но в същото време е техническо трасе, така че надпреварите там са трудни. Има и дълги криви, които затрудняват следването на болида отпред отблизо. Въпреки всичко конфигурацията винаги ми е харесвала. Феновете са прекрасни, но и историята на самата писта е невероятна. Нямам търпение.” 

И двамата пилоти на Хаас не са карали пред толкова многобройна публика, каквато се очаква през предстоящия уикенд. Организаторите ще посрещнат около 140 хиляди на Силвърстоун. Състезателите на американския тим определено нямат търпение да карат в тази атмосфера.  

“Мога само да си представя какво е да се състезаваш във Формула 1 пред 140 хиляди фенове! Нямам търпение да изляза и да почувствам емоцията и атмосферата на писта като Силвърстоун”, допълни Мазепин.