Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Щайнер за разходите заради катастрофи: Това трябва да е перо в бюджета,...

Щайнер за разходите заради катастрофи: Това трябва да е перо в бюджета, не да напасваме според броя инциденти

1431
0
Серхио Перес, катастрофа, меле, Хонда
мелето на първи завой след старта на Гран при на Унгария; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Гюнтер Щайнер не е съгласен с твърденията, че трябва да се мисли как щетите от катастрофи да бъдат извадени от ограниченията на бюджетите във Формула 1. Кристиан Хорнер изчисли пораженията за Ред Бул само от катастрофата на Макс Верстапен в началото на Гран при на Великобритания на 1,8 млн. долара. Според Матия Биното тези на Ферари от началото на сезона възлизат на 2,5 млн. евро (малко над $2,9 млн.). И двамата намекнаха, че въпросът трябва да бъде разгледан допълнително. Биното дори имаше предложение за щети не по вина на даден пилот да плащат предизвикалият инцидента състезател или отборът му. Щайнер обаче не е съгласен бюджетите да се преразглеждат.

Гюнтер Щайнер, Кристиан Хорнер
Гюнтер Щайнер и Кристиан Хорнер; снимка: Ред Бул Контент Пуул

„Трябва да живеем с това, да има перо в бюджета за подобни случаи. Необходимо е да сме достатъчно гъвкави – това просто е добър мениджмънт. Ако изведнъж има по-малко катастрофи, ще сваляме ли (ограниченията) пак надолу? Ще напасваме ли според това кой колко инцидента е претърпял?“, заяви Щайнер

„Според мен тези ситуации са част от състезанията, зависят от това колко риск поемаш в надпреварите и изобщо от всичко, което правиш (на пистата). Катастрофите просто са част от надпреварите. Не може да си напасваш правилата за бюджетите в зависимост от това колко сблъсъка си претърпял. Според мен в това отношение не е необходима каквато и да е промяна“, допълни шефът на Хаас.

На същото мнение е ръководителят на Макларън Андреас Зайдл, който каза, че от отборите зависи да си управляват разходите.

„Определено няма да тръгна в посоката на Кристиан – той във всяко второ изречение споменава лимита на бюджетите и колко страда от всеки инцидент на писта. В крайна сметка това е част от играта, в която участваме. От нас зависи да управляваме бюджета по правилния начин“, бе категоричен Зайдл

Щайнер наскоро отбеляза, че катастрофите на пилотите и в неговия тим са станали твърде чести и са прекалено скъпи, но без намек за необходимост от преразглеждане лимита на разходите. През сезон 2021 Хаас участва в световния шампионат с двама дебютанти– Мик Шумахер и Никита Мазепин. Щайнер твърдеше, че е наясно с рисковете от това да има двама новаци в екипа, но очевидно търпението му се изчерпва на моменти.