Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Щастлив съм от успехите на Хонда, твърди Алонсо

Щастлив съм от успехите на Хонда, твърди Алонсо

2104
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо, снимка: Мирко Щанге

Фернандо Алонсо твърди, че се радва от успехите на Хонда през миналата година. С екипа на Ред Бул японският доставчик на двигатели записа 3 победи. Донесе ги Макс Верстапен в Австрия, Германия и Бразилия.

Самият Алонсо кара с моторите на Хонда в периода 2015-2017 г., когато бе пилот на Макларън. В тези години обаче агрегатите на японците не бяха конкурентни и той не записа нито един подиум. В Япония през 2015 г. Алонсо бе толкова недоволен, че каза по радиото, че моторът е като от сериите GP2.

В крайна сметка екипът от Уокинг се отказа от използването на задвижващите системи на Хонда. Той премина към Рено, а Алонсо се оттегли от спорта след края на 2018 г. От тогава той на няколко пъти заяви, че може да се върне, ако разполага с достатъчно добра кола.

„Сега в Хонда печелят състезания и получавам съобщения, че онзи двигател от GP2 побеждава и това трябва да е много тъжно за мен, каза Алонсо пред F1 Racing. – Но аз съм много щастлив за тях. Двигателят в моята кола по онова време обаче не беше същият като този, с който спечелиха в Бразилия през 2019 г.

Казах, че моторът е като от GP2 от безсилие. Може би не трябваше да го правя. Но аз не го направих на пресконференцията или пред телевизиите. Аз просто говорех с инженера ми и беше частен разговор. Той не трябваше да е публичен. Но двигателят на Хонда беше много лош. В първите тестове на Херес направихме само 7 обиколки за 4 дни…”