Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шумахер: Да съм най-бърз в Монако след всичко преживяно е невероятно

Шумахер: Да съм най-бърз в Монако след всичко преживяно е невероятно

91
0
Михаел Шумахер

Михаел Шумахер бе много развълнуван, след като спечели квалификацията за Гран при на Монако, въпреки че ще утре ще стартира от шеста позиция на стартовата решетка.

Вицепрезидентът моторспорт на Мерцедес Норберт Хауг коментира още преди пилотът да стигне до пресконференцията след сесията, че резултатът само показва колко добър все още е седемкратният световен шампион.

Знаехме, че той може да го направи, колата изглежда върви добре, а той – още по-добре. Критикуването е лесно, по-трудното е да останем всички заедно и да вървим напред – допълни Хауг.

Минути по-късно самият Михаел заяви, че за мнозина това е най-важният състезателен уикенд за годината и това подсилва значението на постижението му.

Да спечеля точно тук след всичко, което преживях през последните две години и половина, е невероятно – продължи Шумахер. – Вече ви казах по-рано през седмицата, че ще съм на пол, отивам шести и ще спечеля. Другите да кажат какво означава полпозишънът. Аз се вълнувам и съм много щастлив. Понякога трябва просто нещата да се напаснат в един определен момент. Благодаря на отбора и специално на момчетата, които работят с мен. Вярвам в Мерцедес и те в мен, така че се подкрепяме взаимно и се надявам да им се отплатя за това още повече утре – каза още състезателят.

Михаел обясни, че след края и на последната тренировка днес не е бил сигурен, че ще може да се бори за първата позиция, но направените промени са дали на колата нужната бързина и стабилност. Предварително всички са смятали Мерцедес по-скоро за фаворит на писта като тази в Канада с дълги прави, на които да има предимство от по-силния си двигател.

Германецът отрече системата им, наречена двоен DRS, за която списанието ни ClubS1 писа, да е дала решаващото предимство в балансирането на колата на сложното трасе.

Той не пожела да сравнява значението и емоциите си след днешния пол с тези в миналото. Само отбеляза, че това е първата му спечелена квалификация след завръщането.

Не бих казал, че един подобен ден би могъл да повлия на решението ми дали да остана още в спорта – с усмивка коментира Михаел и евентуалното значение на днешния успех за продължаването на кариерата му.

Много сдържано той обясни, че най-важното е да се концентрира върху състезанията, а има време кога да се взимат важните големи решения.

Съотборникът му Нико Розберг остана с трето време, след като в продължение на няколко минути оглавяваше подреждането в края на Q3.

Не знаех какво става, само, че бях дал доста добро време и трябва да го подобря – коментира Нико. – Беше хубава квалификация и за мен. Колата ми не бе с оптимални настройки – предницата беше нестабилна, но се справихме.