Начало Други Шумахер и Фетел спечелиха за пети път Купата на нациите

Шумахер и Фетел спечелиха за пети път Купата на нациите

44
0
Михаел Шумахер

Михаел Шумахер и Себастиан Фетел триумфираха за пети път в Купата на нациите – първата надпревара от Състезанието на шампионите, което и тази година се провежда на Еспри Арина в Дюселдорф.

Надпреварата започна с двубоя Том Кристенсен – Ромейн Грожан и Тийм Нордик поведе с победа. След четири от общо шестте кръга в първата група победите бяха 3 за скандинавците (Кристенсен и Юхо Ханинен), по две за Франция (Ромейн Грожан и Себастиен Ожие) и SAT1 Германия 2 (Тимо Глок и Тимо Шайдер) и само една за САЩ (Травис Пастрана и Брайън Дийган).

Срамота е, бяхме наистина много мотивирани. Направихме страхотен старт, но трудните надбягвания срещу Кристенсен с Ауди (който направо ме отвя) и на Шайдер срещу Ожие с Шкода обърнаха нещата. Поне можем да догледаме останалите… – коментира Глок.

В една от паузите пък на трасето се появи и вицепрезидентът за моторспорт на Мерцедес Норберт Хауг. Той забавляваше публиката (а и себе си в известна степен) със SL500 (V8, 5 литра).

Близо час след началото на състезанията започнаха и двубоите във втората група за отборната надпревара. Първият от тях възроди един от най-интересните двубои от изминалия сезон във Формула 1 – този между Михаел Шумахер и Виталий Петров. Двамата се удариха няколко пъти, но за щастие не стигнаха до разправии от ранга на тези между Люис Хамилтън и Фелипе Маса. Този път трябваше да премерят сили с KTM X-Bow и руснакът се наложи срещу именития си съекипник. Себастиан Фетел взе реванш за Тийм Германия срещу Яп Копецки и въодушеви публиката на Еспри Арина.

Дженсън Бътън пък спечели срещу Дейвид Култард и дойде ред за още един познат дуел – на шотландеца срещу Шумахер. Този път германецът победи, но бившият пилот от Формула 1 му помогна малко и с фалстарт, а сънародникът му Фетел доведе нещата до 3:0 минути по-късно. Същият резултат имаха англичаните Бътън и Анди Приол, така че нещата и в тази група бяха решени.

Битките продължаваха една след друга с различен успех за отделните отбори. На полуфиналите скандинавците се наложиха над Франция, а Тийм Германия отстрани англичаните и се стигна до решителната борба за короната в тазгодишната Купа на нациите.

Последната серия надпревари стартира с дуел между Шумахер и Кристенсен, спечелен от германеца. Фетел сложи точка на спора, побеждавайки безапелационно Ханинен. Тийм Германия покори Състезанието на шампионите за пети пореден път.