Начало Избрани Шумахер: Надявам се да допринеса за успеха на Мерцедес през 2023 г.

Шумахер: Надявам се да допринеса за успеха на Мерцедес през 2023 г.

1260
0
Мик Шумахер, Мерцедес
Мик Шумахер, снимка Мерцедес

Мик Шумахер се надява да допринесе за успеха на Мерцедес през следващата година. Миналата седмица 23-годишният състезател се присъедини към семейството на германския производител след като преди това бе част от академията на Ферари.

Шумахер отваря нова глава в кариерата си. Германецът бе освободен от Хаас след като прекара два сезона в американския тим. По време на престоя си там той записа 43 старта, в които записа 12 точки.  Няколко седмици по-късно той приключи взаимоотношенията си с Ферари. Шумахер бе част от семейството на Скудерията от 2019 г. Тази година той бе и сред официалните резервни пилоти на тима от Маранело.

По-малко от час след съобщението на Ферари стана ясно, че Шумахер е подписал с Мерцедес. Бившият шампион в F2 ще бъде резервен пилот на екипа от Бракли и ще прекарва време в симулатора в Бракли. Също така той ще помага за развитието на маркетинговата дейност на тима. Германецът ще присъства и по време на състезателните уикенди през 2023 г. и ще бъде в готовност да замести Люис Хамилтън или Джордж Ръсел при необходимост.

Шумахер се надява, че пристигането му ще помогне за промяна на ситуацията в Мерцедес. Германският производител спечели осем поредни шампионата при конструкторите след началото на турбо-хибридната ера в F1. Тази година Сребърните стрели записаха само една победа и финишираха на трета позиция при конструкторите. Пред тях бяха екипите на Ред Бул и Ферари.

Шумахер заяви, че е много развълнуван от започването на този нов етап в кариерата си.

„Определено се вълнувам за следващата година. Видях развитието на W13 през тази кампания, както и стъпките, които направи с напредване на състеанията. Екипът започна сезона толкова трудно, но накрая стигна до автомобил, който бе способен да печели състезания“, сподели Шумахер.

„Надявам се да допринеса успеха на Мерцедес през 2023 г. Също така искам отборът да се пребори за световното първенство в края на следващия сезон“, продължи германецът.

Шумахер разкри, че е видял огромни промени в базата на Мерцедес в сравнение с първото си посещение през 2014 г.

„Промените тук са повече от очевидни в сравнение от последната ми визита. [Това] беше нещо като тайно посещение на фабриката на Мерцедес. Тук дори направих първата си сесия на симулатор.“

„Да видиш израстването на отбора е огромна радост. Това показва защо отборът на Мерцедес на нивото, на което е в момента. Много съм щастлив, че съм част от този екип и се вълнувам да видя всичко останало, както и да се запозная с хората.“

Германецът няма да се състезава през сезон 2023 освен ако не се случи нещо с Хамилтън или Ръсел. Въпреки това той смята, че неговият актуален опит и познания за настоящите автомобили от F1 ще бъдат от огромна полза за отбора.

„Предполагам, че не е толкова често срещано даден отбор да разполага с резервен пилот, който кара автомобили от същата епоха. Познавам гумите, знам какво представлява автомобилът, както и от какво се нуждае по отношение на стила на шофиране“, каза Шумахер.

„Надявам се, че ще успея да допринеса за това, но също така може би ще видя от какво се нуждаят титулярните пилоти“, продължи резервният пилот на Мерцедес. Времето в симулатора ще бъде много важна. Предстои ни много работа, така че се надявам да допринеса с познанията, които имам. Също така искам да придобия знания, които да използвам до края на кариерата си“, допълни Мик Шумахер.

Вече се появиха редица слухове, които свързват Шумахер с Ауди. Германският производител влиза в F1 през сезон 2026 и ще си партнира със Заубер. Говори се, че от Ауди ще искат поне един германски състезател в своя екип.

Междувременно Волф каза, че вижда Шумахер като пилот, който ще се възстанови напълно от неотдавнашния си неуспех.

„Може би по някакъв начин една година почивка като трети пилот. Това може да е време, в което можеш да преоцениш себе си, да се подобриш и да се надяваш отново да намериш мястото си“, заяви шефът на Мерцедес в подкаста Beyond the Grid.

„През първите години в F1 нещата могат да се обърнат срещу теб. Той беше подложен на натиск да постигне резултати на момента. Това никак не му помогна в жестокия свят на Формула 1.“

„Наистина харесвам Мик, харесвам и семейството, както и начина, по който са отгледали децата си, които носят това невероятно известно име. Мисля, че той заслужава още един шанс“, допълни шефът на Мерцедес.

В същото време сънародникът на Шумахер Ханс-Йоахим Щук е съгласен, че един може да помогне на германеца да се върне на стартовата решетка в Ф1.

„Сега за Мик е важно да попадне в отбор, в който младият пилот може да почувства топлина, и в който може да усети, че го подкрепят напълно“, коментира бившият пилот от F1.

„Той бързо ще се хареса на Мерцедес благодарение на  своята индивидуалност и начина си на работа. Хората там бързо ще видят какво може да направи.“

От друга страна, Нико Розберг не голям оптимист за бъдещето на Шумахер в F1. Световният шампион от сезон 2016 и бивш пилот на Мерцедес, заяви, че часовникът вече тиктака, което намаляваше шансовете му за завръщане в спорта.

„Резервен пилот в Мерцедес. Това е добър вариант да остане във Формула 1 и да запази шансовете си да се върна някъде през 2024 г. „, каза Розберг.

„Но Шумахер ще се нуждае и от добър спонсор, който да го подкрепя финансово при завръщането му на стартовата решетка. Ако през 2024 г. не се случи нищо, това вероятно ще е краят на кариерата му в F1.“

„За него все пак ще останат достатъчно хубави възможности. Сред тях са DTM, Формула Е, или Индикар. Това са страхотни състезателни серии, в които той може и да се забавлява. Вярвам, че всички те биха били благодарни, ако разполагат с талант като Мик“, заключи Нико Розберг.