Начало Избрани Шумахер направи тест с болид на Макларън

Шумахер направи тест с болид на Макларън

1449
0
Мик Шумахер
Мик Шумахер; снимка: Мерцедес

Мик Шумахер направи тест с болид на Макларън. 24-годишният състезател бе зад волана на болида на британския тим от сезон 2021 MCL35M по време на частни изпитания на пистата „Портимао“ в Португалия.

Вчера Шумахер седна зад волана на Макларън MCL35M и направи обиколки на пистата в Портимао. Това се случи в рамките на специални правила в F1, които позволяват тестове с двегодишни машини. Изпитанието е част от договорката Мерцедес да споделя тестовите и резервните си пилоти с Макларън. Отборът от Уокинг на свой ред използва двигатели от немския производител

В предишните години Макларън също имаше договорка с Мерцедес. Екипът от Уокинг можеше да се обръща към тогавашните резервни състезатели Ник де Врис и Щофел Вандоорн. В края на миналата година Мерцедес се раздели с Де Врис и Вандоорн. Нидерландецът отиде в Алфа Таури, докато белгиецът е резерва в Астън Мартин. Същевременно той кара за екипа на DS Пенске във Формула Е и е резервен пилот на тима на Пежо в световния шампионат за издръжливост.

На мястото на Де Врис и Вандоорн дойде Шумахер. Германецът прекара две трудни кампании в Хаас. В крайна сметка Шумахер бе освободен от американския отбор след края на миналия сезон. Тъй като не успя да намери титулярно място в друг екип, германецът се съгласи да бъде тестов и резервен състезател на Мерцедес.

Шумахер е на разположение и на Макларън. Германският състезател е готов при нужда да кара на мястото на Ландо Норис или Оскар Пиастри. В същото време Шумахер поддържа своята форма и продължава да търси място на стартовата решетка за догодина.

След като премина теста в Портимао, германецът успя да се запознае с начина на работа на Макларън. Тъй като британският тим е в разгара на двоен рейс уикенд в Австрия и Великобритания, отборът изпрати тестови екип, включващ някои от младите инженерни таланти.

„Към Мик се присъединяват някои от нашите стажанти и ученици по механика и инженерство, които придобиват ценен опит в работата на пистата“, обясни Макларън в Туитър.

Самият Шумахер също сподели впечатленията си от теста с Макларън в Портимао.

„Първият тест с Макларън беше страхотен. Направихме толкова много обиколки и минахме няколко различни програми. Хубаво е да натрупам малко опит с този екип. Това е страхотен екип, в който има невероятни хора. Много съм развълнуван да се върна тук в най-скоро време“, каза Шумахер. По-късно този месец той ще кара един от болидите на своя баща в Гудууд. Става въпрос за Мерцедес MGP-02 от сезон 2011.