Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шумахер напуска Формула 1

Шумахер напуска Формула 1

110
0
Михаел Шумахер

Михаел Шумахер обяви, че ще се оттегли от Формула 1 в края на настоящия сезон. Седемкратният световен шампион съобщи решението си на пистата Сузука, където този уикенд ще се проведе 15-ти кръг от световния шампионат. Той го стори на специална пресконференция, на която бе заедно с шефа на Мерцедес в Гран при Рос Браун и моторспорт вицепрезидента на щутгартския концерн Норберт Хауг.

Все още съм в състояние да се състезавам с най-добрите пилоти, но в някакъв момент е добре да се сбогуваш – заяви Шумахер. – През последния месец не бях сигурен дали притежавам мотивацията и необходимата енергия да продължавам. Не е в стила ми да оставам, ако не съм 100% на ниво, а чувствам облекчение след днешното решение.

В изявлението си седемкратният шампион благодари на Даймлер, Мерцедес-Бенц, на отбора, инженерите и механиците си за доверието, което са му оказали.

– Обмислям нещата от доста време. Но е логично да отделяш повече време да разсъждаваш върху енергията и мотивацията си, отколкото когато си бил млад. През 2006 г. заявих, че батериите ми са изтощени, че не мога повече. Не знам дали ще имам време да ги презаредя, но очаквам с нетърпение свободата си. Сега ще сторя същото, което направих и при предишното си оттегляне – ще се фокусирам на 100% върху работата си, за да завърша сезона – каза още Шумахер.

Михаел Шумахер спечели 91 състезания от 1991 до 2006 г., като за този период взе 7 титли (2 с Бенетон и 5 с Ферари). Оттегли се в края на 2006-та, а 4 години по-късно реши да се върне в спорта, но с Мерцедес. За изминалите почти три сезона пък най-добрият му резултат бе един подиум – в Гран при на Европа във Валенсия, където стана трети. Името му бе спрягано за място в Заубер или дори Ферари, но той предпочете да сложи край на спортната си кариера.