Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шумахер ще отбележи 20-ата годишнина от дебюта си в F1 на Спа-Франкоршамп

Шумахер ще отбележи 20-ата годишнина от дебюта си в F1 на Спа-Франкоршамп

97
0
1991 г.,Михаел Шумахер

Михаел Шумахер ще отбележи 20-ата годишнина от дебюта си във Формула 1 на пистата Спа-Франкоршамп, където след лятната ваканция на сериите ще се проведе 12-ия кръг от Гран при за 2011 г. – Гран при на Белгия. Точно в тази надпревара преди две десетилетия името на немския пилот за първи път фигурира в официалните класирания. Според добре запознати източници той е решил да се появи със специална черна шапка със златни шевове, лого на спонсора му DVAG, автографа му и златни лаврови клонки. Първата му шапка също е черна с лого на Dekra.

Михаел съзнателно иска да се избегне свързването с който и да е от трите отбори – Бенетон, Ферари и Мерцедес, чийто пилот е бил (и все още е) по време на кариерата си. Желанието му бе нещо да представя самия него, състезателя – обясни говорител на звездата.

Гран при на Белгия е 11-и кръг от световния шампионат през 1991 г. Пилотът на Джордан-Форд Бертран Гашо обаче пропуска домашния си старт на Спа, тъй като е в затвора за нападение над лондонски таксиметров шофьор. Собственикът на тима Еди Джордан взима младия и тогава неизвестен Михаел Шумахер.

Беше ми нужно доста време, за да го накарам въобще да започне да ме слуша – разказва мениджърът на пилота Вили Вебер, опитващ да успокои опасенията на Джордан относно липсата на опит на младия германец. – Накрая му казах: Еди, никога няма да ти препоръчам някого, за когото не съм сигурен, че ще се справи.

Опасенията на ирландеца са допълнително успокоени от финансова инжекция от страна на Мерцедес. След това в квалификацията Шумахер е седми, но отпада в първия тур на надпреварата заради повреда на съединител. След това историята е добре известна: 68 полпозишъна, 76 най-бързи обиколки, 154 подиума, 91 победи, 7 световни титли във Формула 1.