Начало Избрани Шумахер ще бъде резервен пилот и на Макларън

Шумахер ще бъде резервен пилот и на Макларън

1346
0
Мик Шумахер
Мик Шумахер; снимка: Мерцедес

Мик Шумахер ще бъде резервен пилот и на Макларън. Германецът ще бъде на разположение на британския екип при необходимост да замени Ландо Норис или Оскар Пиастри.

Шумахер остана без титулярно място в F1 за 2023 г. след като бе освободен от Хаас. 23-годишният състезател прекара две трудни години в американския отбор и така и не успя да оправдае огромните очаквания към него.

В края на миналата година Шумахер прекрати взаимоотношенията си с Ферари и се присъедини към Мерцедес. Там той ще работи в симулатора в Бракли и ще участва в различни тестове. Бившият шампион в F2 също така ще бъде на разположение на Сребърните стрели при необходимост да замести Люис Хамилтън или Джордж Ръсел.

Вчера бе обявено, че Шумахер ще бъде резервен пилот и в Макларън. Британският отбор реши да продължи споделянето на състезатели заедно със своя доставчик на двигатели. Германецът ще дели тази роля с Алекс Палу. Испанецът ще бъде на разположение на Макларън в някои състезателни уикенди. Същевременно той ще се състезава в Индикар за отбора на Чип Ганаси Рейсинг.

В предишните години Макларън имаше договорка с Мерцедес. Отборът от Уокинг можеше да използва Щофел Вандоорн и Ник де Врис ако някой от титулярните пилоти не може да вземе участие. Нидерландецът бе близо до това да кара на мястото на Ландо Норис в първия ден от уикенда в Сао Пауло. Британецът все пак успя да вземе участие във всички сесии на пистата Интерлагос макар да не се чувстваше добре в четвъртък.

В края на миналата година Мерцедес се раздели както с Де Врис, така и с Вандоорн. Нидерландецът си осигури титулярно място в F1 с Алфа Таури, докато белгийският му колега стана резерва в Астън Мартин. Същевременно Вандоорн защитава световната си титла във Формула Е с отбора на DS Пенске.

Междувременно Шумахер ще работи заедно с Андреа Стела. Италианският инженер замени Андреас Зайдл на поста директор на Макларън. Преди да премине в британския тим той прекара повече от десетилетие в Скудерията. Там Стела работеше с бащата на Мик Михаел Шумахер, както и с Кими Райконен и Фернандо Алонсо.