Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шварцман ще се състезава с израелски лиценз

Шварцман ще се състезава с израелски лиценз

1604
0
Робърт Шварцман
Робърт Шварцман, снимка Ферари

Робърт Шварцман ще се състезава с израелски лиценз. Бившият състезател от F2 е тест пилот на Ферари през сезон 2022 в F1. Той е роден в Израел, поради което притежава лиценз от съответната страна. Така той може да продължи работата си в Скудерията.

Ферари ще предостави на Шварцман няколко появявания в FP1 по-късно тази година, за да спази новата директива на ФИА. Тя която задължава всички отбори от F1 да пускат новобранци в поне две тренировъчни сесии този сезон.

Спортистите, състезаващи се с руски лиценз, понесоха последствията от войната в Украйна. ФИА заяви, че тези състезатели или отбори или трябва да се състезават тази година под неутрален флаг. В противен случай ще им бъде забранено да участват в международни състезания и ще бъдат санкционирани от управляващия орган.

Първо, Робърт е роден в Израел, заяви шефът на екипа на Ферари Матиа Биното по време на уикенда на пистата Имола. Той има израелски паспорт. По отношение на лиценза, той няма лиценз, издаден от Руската федерация.“

„Шварцман се беше договорил с руски компании да прекъсне всяко споразумение, което е получавал с тях.“

Така че в момента той все още е нашият тест пилот и ще остане такъв и в близко бъдеще. Надявам се в скоро време да му позволим да седне зад волана на F1-75.“

Шварцман e част от Академията за млади пилоти на Ferrari през 2017 г. Той завърши на второ място след съотборника си Оскар Пиастри в миналогодишния шампионат на ФИА във Формула 2. Този сезон пилотът няма състезателна програма и основно прекарва време в симулатора на Скудерията.

В миналото Шварцман е имал няколко участия в F1 на борда на машини с по-стара спецификация. Състезателят от израелски произходи е карал в частни изпитания във Фиорано, както и в тестовете за млади пилоти в края на сезоните 2020 и 2021 на пистата Яс Марина в Абу Даби.