Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шварцман ще вземе участие в две петъчни тренировки от новия сезон в...

Шварцман ще вземе участие в две петъчни тренировки от новия сезон в F1

1270
0
Робърт Шварцман
Робърт Шварцман, снимка Ферари

Робърт Шварцман ще вземе участие в две свободни тренировки от новия сезон в F1. Това бе потвърдено от Ферари в началото на февруари. Съгласно това руснакът трябва да кара в две петъчни тренировки по време на сезон 2022.

22-годишният състезател е част от Академията на Ферари за млади пилоти от 2017 г. Миналата година той завърши на втора позиция във Формула 2, като записа общо две победи и осем подиума.

Неговият бивш съотборник в отбора на Према Оскар Пиастри спечели титлата, въпреки че бе дебютант. Все още не знае дали австралиецът ще получи подобна възможност като тази на Шварцман в тима на Алпин.

Скудерията никога не е поставяла млад пилот в една от своите коли по време на свободна тренировка в Гран при. След промяна на правилата за 2022-ра, всеки отбор задължително трябва да използва резервен състезател в петъчна тренировка.

Въпреки че тепърва ще кара в състезателен уикенд, Шварцман е правил тестове за Скудерията няколко пъти, включително след края на сезон 2021 в Абу Даби. Руснакът покри общо две състезателни дистанции с болиди на Ферари и Хаас. По-рано този месец той кара два дни на пистата Фиорано с автомобила от 2018.

Все още не е известно в кои уикенди ще кара новата кола F1-75. Очаква се единият да бъде на домашната му писта в Сочи.

Що се отнася до останалата част от годината, Шварцман все още не е обявил състезателните си планове за 2022 г. Малко вероятно е той да остане във Формула 2, след като напусна тима на Према. Има много малка вероятност той да замести титулярните пилоти Шарл Льоклер и Карлос Сайнц при евентуално тяхно отсъствие.

Руснакът е в ролята на официален тест пилот на Ферари. В същото време Скудерията избра Мик Шумахер и Антонио Джовинаци като свои резерви за предстоящата кампания. Италианецът се състезава и във Формула Е с отбора на Дракон Пенске Аутоспорт, след като загуби мястото си в Алфа Ромео за сметка на Гуаню Жу.