Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Silly season 2024: Карлос Сайнц в Мерцедес, Уилямс или Заубер/Ауди?

Silly season 2024: Карлос Сайнц в Мерцедес, Уилямс или Заубер/Ауди?

2093
0
Карлос Сайнц
Карлос Сайнц; снимка: Ферари

Решението на Фернандо Алонсо да се обвърже дългосрочно с Астън Мартин остави Карлос Сайнц като основния играч на пазара на пилоти във Формула 1. Бъдещето на испанския пилот остава неясно. От месеци се говори, че има оферта от Ауди. Дори се смята, че досега трябва да е дал отговор на екипа на автомобилния производител, който ще влезе в Гран при от 2026 г. В Италия през миналата седмица твърдяха, че на практика е подписал с Мерцедес. Друга споменавана опция е Уилямс.

„Пилот, който има победи от последните два сезона, изведнъж има варианти за бъдещето си сред петте отбора във втората половина от колоната. Това според мен е жалко“, посочи бившият F1 пилот Карун Чандок.

Според Мартин Брандъл проблемът е, че от Ауди искат Сайнц да вземе решение. Не се знае обаче на какво ниво ще е тимът на автомобилната компания след официалното ѝ влизане в Гран при.

„Ако той се съгласи на дългосрочна сделка, то догодина ще е в Заубер, където ще опипва почвата. И реално ще е заложил всичко на това колко бързо Ауди – отборът и задвижващата система – ще е конкурентоспособен екип. А това не е лека задача“, коментира Брандъл.

Световният шампион за 1996 г. Деймън Хил не мисли, че Сайнц може да отиде в Ред Бул, но и не вижда друг вариант за топ тим за испанския пилот освен евентуално Мерцедес. Там обаче упорито подготвят Андреа Кими Антонели и испанецът и едва ли биха дали на Карлос повече от едно- или максимум двугодишен договор.

„Мисля, че ще е абсолютен позор ако Карлос Сайнц не е в отбор в първата част на колоната догодина. Той заслужава да е в топ тим. Къде може да отиде? Мерцедес е очевидният избор.“

„Не виждам как ще се получи с Ред Бул при положение, че Макс е там. Този тим се управлява от семейство Верстапен, на практика си е техният екип. Не виждам как биха позволили на когото и да е… освен ако не е подготвен да е добър №2, но Чеко (Серхио Перес – б.р.) върши много добра работа там и в тази роля“, каза Хил.

Друг бивш пилот от Формула 1 – Тиери Бутсен – също направи анализ на представянето на Сайнц.

„Шарл [Льоклер] направи наистина вълшебни състезания, когато колата отговаряше на личните му предпочитания. Сайнц е в различна позиция. Той никога не е доминирал, както Шарл успя да го стори – когато бяха съотборници с Фетел, той превъзхождаше изцяло Себастиан. Двамата са в различни ситуации. Единият има подписан договор и може би е в състояние да си позволи да мисли как да помогне на отбора в по-далечно бъдеще. Другият ще се постарае да извлече колкото се може повече от последните си състезания с Ферари, защото няма избор. Напрежението е различно. Настройката на двамата е различна. Аз лично бих запазил Шарл, а не Карлос, ако изборът бе мой. Льоклер е по-бърз и има по-голям потенциал за победи“, обясни Бутсен.

66-годишният белгиец бе поредният наблюдател, попитан дали от Ферари не са сбъркали, привличайки Люис Хамилтън на мястото на Сайнц.

„Не мисля. Според мен всеки отбор би искал Хамилтън да кара за тях. А за него самия Ферари е прекрасна възможност. Всеки пилот в света мечтае да кара един ден за Ферари. Той ще го стори. Ако беше почакал още година-две, вратата щеше да се затвори. Така че това е правилното решение в точния за него момент“, отговори Бутсен.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Carlos Sainz (@carlossainz55)