Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Силният дебют на Хаас не е изненадващ, смята Джон Буут

Силният дебют на Хаас не е изненадващ, смята Джон Буут

65
0

Силният дебют на екипа на Хаас във Формула 1 не е изненадващ заради силната връзка на американския тим с Ферари. Това смята бившият шеф на екипа на Мейнър – Джон Буутн. Още в първия старт за тима в Австралия тимът на Джийн Хаас спечели 10 точки благодарение на 6-ото място на Ромен Грожан.

Французинът имаше късмет с прекъсването на състезанието, но след това показа и много добро темпо с гумите медиум, изкарвайки до финала с тях. Според Буут това е можело да се очаква, тъй като Хаас е със задвижващи системи и скоростни кутии от Скудерията, а също ползва въздушния тунел в Маранело.

„Представянето във Формула 1 очевидно е свързано с наличния бюджет, заяви Буут, който сега е шеф на тима на Мейнър в Световния шампионат за издръжливост. – Те (Хаас) свършиха страхотна работа.

Но те определено имат много добър бюджет и подхождат към нещата по начин, който прави дебюта им по-лесен. С близката връзка с Ферари за последните 2 години беше очевидно къде ще се намират спрямо другите. Най-голямата изненада всъщност за мен беше, че се класираха 19-и и 20-и.”

По време на управлението на Буут в Мейнър трябваше да чакат 4 сезона, преди на 5-ия да запишат първите си точки. Според Джон обаче обстоятелствата са били много различни. „Когато се готвехме да влезем във Ф1, Макс Мозли (тогавашният президент на ФИА) ни каза, че ще можем да караме с 30 милиона долара годишен бюджет. Но не се получи точно така.”