Начало Избрани Силвърстоун промени зоната за сигурност на завой №1

Силвърстоун промени зоната за сигурност на завой №1

18982
0
Силвърстоун, Гран при на Великобритания
Силвърстоун, снимка, Алфа Ромео

Силвърстоун промени зоната за сигурност на завой №1. Ръководството на британското трасе реши да направи тези модификации след тежкия инцидент на Гуаню Жу в последното издание на Гран при на Великобритания.

Миналогодишното състезание на Силвърстоун започна по изключително драматичен начин. Още на първия завой имаше няколко инцидент, в които участваха Джордж Ръсел, Пиер Гасли и Гуаню Жу. Пилотът на Мерцедес направи слаб старт и имаше контакт с френския си съперник, който от своя страна изпрати автомобила на британеца в този на Жу. Състезателят на Алфа Ромео се преобърна, премина през чакъла и дори прескочи стената от гуми. Китаецът заседна между гумите и предпазната ограда

За щастие Жу бе невредим след този ужасяващ инцидент. Въпреки този факт ФИА да направи промени при тестовете на защитния обръч, за да намали вероятността някои пилот да се вкопае в чакъла. Това е постигнато чрез намаляване на височината, на която ще се прилага ревизиран тест за хомологация. Догодина се очакват допълнителни промени в структурата на този обръч.

Ръководството на Силвърстоун направи модификации в първия завой след като премахна чакъла (с дълбочина около 45 м) и го замени с по-голям асфалтов участък.

„Тази зима свършихме много работа. На първия завой вече има голямо парче асфалт, а не чакъл. Това ще попречи на автомобилите да се вкопават, което беше истински проблем през миналата година“, каза управляващият директор на Силвърстоун Стюарт Прингъл.

Силвърстоун е една от класическите писти в календара на F1. Трасето приема стартове от световния шампионат още от 1950 г. Последният договор на Силвърстоун с Формула 1 бе подписан през 2019 г. Той включваше разпоредби за защита на мястото ако някога се организира надпревара в Лондон.

Прингъл коментира последните слухове относно Гран при на Лондон. В средата на март градоустройствената компания LDN Collective и консултантската компания за строително инженерство Dar представиха планове за изграждане на нов спортен комплекс. Той трябва да се използва за отдих и развлечения в района на Докландс. Планът предвижда съоръжението да работи като писта за F1 в период от 14 дни. Целта на двете компании е напълно да преобразят източната част на Лондон и да успеят да организират състезание от най-високото ниво на моторните спортове.

От F1 отрекоха да водят преговори за надпревара в британската столица. Стюарт Прингъл омаловажи възможността Формула 1 някога да се състезава в Лондон. Той се съмнява, че подобни планове някога ще получат достатъчна финансова подкрепа и заклейми концепцията като „безсмислена.“

„[Това] ми прилича на поредния предприемач, който се опитва да „спаси“ имота си. Кой плаща за него? Мога да ви кажа, че поставянето му в постоянно съоръжение струва умопомрачителна сума пари“, каза управляващият директор на Силвърстоун.

„Разходите ни за доставка са най-ниските, които можете да получите. F1 няма да го направи безплатно. И така, кой плаща за него? Никой не отговаря на този въпрос. Това е безсмислено. Преди 10 години казвахме, че дори и тогава за организирането на улично състезание са необходими 50 милиона долара. Това са просто глупости“, добави Стюарт Прингъл.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Silverstone (@silverstonecircuit)