Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сингапур иска да се откаже от домакинството си на F1

Сингапур иска да се откаже от домакинството си на F1

64
0

Организаторите на Гран при на Сингапур нямат желание повече да провеждат кръг от Формула 1. Това разкри управляващият търговските права в спорта Бърни Екълстоун. Страната има договор за провеждане на състезание и за 2017 г., който ще се състои догодина, но след това бъдещето на трасето Марина бей в календара изобщо не е сигурно.

Смята се, че основната причина за желанието за отказ от домакинство е продължаващият спад на зрителите и големите разходи около надпреварата на изкуствено осветление. Докато през 2008 г. всеки от 3-те състезателни дни е събирал над 100 000 зрители, през миналата те са били средно по 87 000 на ден. А за този сезон те са едва 73 000.

“Погледнете какво сме направили за Сингапур, коментира Екълстоун пред немското издание “Auto Motor Und Sport”. – Да, провеждането на Гран при струва много пари на Сингапур, но също така и ние сме им дали много пари. Изведнъж градът стана повече от просто едно летище за кацане и излитане. Сега те смятат, че са постигнали целта си и не искат повече Гран при.”

Екълстоун коментира и другите състезания, които са под въпрос за следващия сезон. Това са Гран при на Канада, Германия и Бразилия, които попаднаха в предварителния календар на ФИА, но са със статус, че подлежат на потвърждение.

„Правим всичко възможно да запазим Канада в календара, коментира британецът. – Същото правим и за Бразилия, въпреки че е трудно. По отношение на Хокенхайм, не можем да субсидираме състезанието в Германия, ако не направим същото с другите надпревари в Европа.”