Начало Други Ситроен ще опитат да пуснат Кубица в WTCC поне за един старт

Ситроен ще опитат да пуснат Кубица в WTCC поне за един старт

41
0
Ив Матон,Роберт Кубица

Ситроен Рейсинг се появи за първи път на състезателен уикенд в световния шампионат за туристически автомобили (WTCC). Шефът на екипа Ив Матон и техническият директор Ксавие Местелан-Пиньон дадоха специална пресконференция в Порто, където през изминалите дни се проведе поредният кръг от сериите.

Матон повтори обяснението, че WTCC е глобална дисциплина, а за марка като Ситроен е особено важна да участва в шампионат, чийто кръгове се провеждат на ключови за бранда пазари. Той каза още, че тази категория ще е приоритетна за отбора. Програмата във WRC ще продължи, но по друга схема.

При новите правила бюджетът е много разумен, а колата не е много по-различна от серийните модели. Това е особено важно за вас – сподели още началникът на Ситроен Рейсинг.

Засега деветкратният световен рали шампион Себастиен Льоб е единственият потвърден пилот на екипа. Матон обаче призна, че в момента няма план за участието на Роберт Кубица, който кара с екипа във WRC2, в сериите за туристически автомобили.

Понастоящем този въпрос не стои пред нас – той е съсредоточен върху ралитата. Но след това ще видим. Ако не е невъзможно и ако Роберт иска, ще се опитаме да го пусне поне за един състезателен уикенд. Освен това имаме идеи как да използваме опита му – не в карането, а в подготовката – допълни Матон.

Местелан-Пиньон сподели от своя страна, че Ситроен досега не са правили кола за писта и в екипа всички се вълнуват от новото предизвикателство.

За съотборник на Льоб пък тимът ще търси пилот със значителен опит в WTCC.

Ситроен бяха приветствани и лично от генералния мениджър на WTCC Марчело Лоти.

Ситроен е изключително опитна в автомобилния спорт компания и Себастиен Льоб не се нуждае от никакво представяне от моя страна! В историята на шампионатите на ФИА носителят на короната от една дисциплина не е печелил титла в друга категория. Льоб пръв има шанса да го стори и лично за мен това е изключително вълнуващо. От Ситроен и Льоб завиди това да се случи – заяви Лоти.