Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Sky се надяват да изместят RTL в Германия

Sky се надяват да изместят RTL в Германия

46
0

Въпреки че зрителския интерес в глобален мащаб намалява, правата за излъчване на Формула 1 в Западна Европа продължават да са апетитна хапка. В Германия текат преговорите за излъчването на Гран при през 2016 г. Освен националната частна телевизия RTL в родината на Михаел Шумахер и Себастиян Фетел спортът се предава и от платената Sky. И докато първите искат да продължат 25-годишната традиция в отразяването на Формула 1, то техните конкуренти се надяват на повече ексклузивитет.

„Въпреки че в последните години зрителският интерес е в низходяща тенденция, Гран при остава един от най-атрактивните спортове в световен мащаб“, обяснява говорителят на RTL, Матиас Болхьофер цитиран от dpa. „Никъде освен в телевизията не може да се постигне дял от 30%.“

От позиционираната в Мюнхен Sky обаче искат да предлагат в бъдеще на своите клиенти много повече ексклузивно съдържание и да ограничат предлаганoто от свободно приеманите телевизии.

„Факт е, че нашият модел на работа предвижда предлагането на повече съдържание и ексклузивитет“, обяснява шефът на Sky, Карстен Шмид. „След 20 години партньорство ние искаме да проверим какво е възможно.“

Sky предават Формула 1 от 1996 г. (тогава под името Premiere и DF1) във варианта Pay-per-view. Телевизията обхваща целия уикенд, предават се всички сесии и на разположение са различни канали, даващи възможност да се следи точно определен състезател, случващото се в бокса и дори да се игнорира коментара, за да може да се чува звука от двигателите и случващото се на пистата. В свободно разпространяваните телевизии в Германия RTL предава квалификацията и състезанието, с Sport1 предава първата и втората свободни тренировки. Третата свободна тренировка пък не се предава пряко, а се дават избрани моменти от нея по RTL преди квалификацията. От позиционираната в Кьолн телевизия отричат възможността в бъдеще Гран при да се предава в Германия само по платени телевизионни канали.

„Това, което правим го правим на 100%“, обясняват от медията. Според тях приемствеността и последователността са много важни фактори за успешно обвързване на зрителите с телевизията. Разделянето на правата и частичното им закупуване не било реална възможност и не било в ничий интерес.

Подобно разделение е реалност в много страни. Така например във Великобритания и Италия обществените телевизии BCC и RAI излъчват само част от състезанията на живо. Който иска да гледа всяка надпревара на живо в двете страни трябва да разчита на платен абонамент към Sky.