Начало Избрани След 46-годишна кариера във Формула 1, Рос Браун вече ще гледа надпреварите...

След 46-годишна кариера във Формула 1, Рос Браун вече ще гледа надпреварите от дивана си

2767
0
Рос Браун
Рос Браун, снимка Ред Бул Контент Пуул

Рос Браун се оттегля от F1. 68-годишният специалист вече няма да бъде спортен директор на световния шампионат след като обяви, че излиза в пенсия и ще гледа Формула 1 от дивана си.

Кариерата на Браун като конструктор и технически директор в F1 е повече от впечатляваща. Британецът постигна големи успехи като ръководител на техническия отдел на Бенетон и Ферари. След като напусна Скудерията в края на 2006-та, той си взе година почивка, преди да застане начело на тогавашния отбор на Хонда. В началото на 2009 г. той закупува отбора от Бракли след оттеглянето на японците. Браун постигна невероятен успех със своя отбор, който носи името Браун GP. Благодарение на иновативните решения в болида BGP001, неговият екип печели шампионатите при пилоти и конструктори. После Браун продава своя отбор на Мерцедес, където заема ръководна позиция до края на 2013 г.

68-годишният специалист си тръгна от F1 през 2014-та. Три години по-късно той бе поканен от новия собственик на търговските права в шампионата Либърти Медия. В крайна сметка той стана част от ръководството на Формула 1.

През годините Браун ръководи регулаторната и техническата трансформация на състезанията за Гран при. Това доведе до преразглеждане на нормативната уредба на спорта и въвеждането в началото на тази година на ново поколение болид от F1, базиран на граунд ефект.

Браун каза, че си спомня с удоволствие не само за последните години начело на спорта, както и за цялата си 46-годишна кариера в моторните спортове.

Обичам всичко, което съм правил през последните няколко години. Отдалечих се от желанието да бъда част от екип. Просто реших, че ми е достатъчно! И това беше единственото нещо, което можеше да се хареса“, сподели Браун пред сайта f1.com

Имах голям късмет, че Либърти ми даде тази възможност. Честно казано наистина обичах тази работа“, продължи Браун. Сега е подходящият момент да се оттегля. Вярвам, че свършихме по-голямата част от работата и сега сме в период на консолидация.“

„През 2026 г. ще се появи нов автомобил, но това ще стане след четири години, което е доста далеч за мен. Според мен е по-добре следващата група хора да поемат тази мантия. Вярвам, че оставям F1 на чудесно място.“

„Обичах почти всяка минута от 46-годишната си кариера. Имах щастието да работя с много страхотни отбори, страхотни шофьори и страхотни хора. Наистина не бих променил нищо. Едно нещо е сигурно- без подкрепата на съпругата ми и семейството ми нямаше да се справя и нямаше да искам да го направя.“

„Сега ще гледам Формула 1 от дивана си и ще се чувствам като фен на Формула 1, който се радва, че спортът е на фантастично място и има такова фантастично бъдеще“, допълни Рос Браун.


От F1 все още не са обявили кой наследи Браун. Оттеглянето на британеца на практика слага край на спекулациите, че той може да се завърне начело на Ферари. Днес Скудерията се раздели с досегашния си ръководител Матия Биното. Швейцарско-италианският специалист реши да напусне Скудерията след като прекара повече от четвърт век в Маранело.