Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Смесени чувства в BMW

Смесени чувства в BMW

63
0

Със смесени чувства остана отборът на BMW след тренировката за място на стартовата решетка на Гран при на Китай. Роберт Кубица постигна едва 12-о време и въпреки че ще се придвижи с една позиция напред на грида утре, шансовете му за добро класиране и поддържане на интригата в борбата за титлата силно намаляха. Полският пилот изненадващо за мнозина се оказа с шансове да спечели короната, след като цял сезон се представя много стабилно. Два кръга преди финала той е трети в класирането при пилотите, на 12 точки от водача Люис Хамилтън (Макларън).
В подреждането при конструкторите BMW са на 14 пункта от Ферари и само на 7 от Макларън, което им дава реален шанс да станат поне вицешампиони. След резултатите от квалификацията екипът вероятно ще се съсредоточи именно върху печелене на точки за това подреждане.

Много разочароваща квалификация! – призна и самият Кубица. – Борех се с баланса на колата си през целия уикенд досега. Направихме някои промени преди тренировката за място на грида, но те имаха негативен ефект. Болидът бе труден за управление и не можех да натискам колкото исках. Очаквам състезанието също да е трудно.

Единственото предимство в ситуацията е, че отборът ще може да избере по-свободно стратегията на полския пилот, каза шефът на тима доктор Марио Тайсен.
От гледна точка на отбора понастоящем разчитаме на Ник [Хайдфелд]. Знаем силните си страни, които са издръжливост, състезателна стратегия и добра работа в пита. Не се чувстваме под напрежение. Можем спокойно да сме уверени в силите си, да наблюдаваме внимателно и да се възползваме от предоставените ни възможности – каза Тайсен.

Шефът на отбора на BMW във Формула 1 допълни, че е доволен от хората си и представянето им през сезон 2008 г.
Ако се върнете към миналата година, ще видите, че завършихме втори, а бяхме трети по сила. Другите два екипа спечелиха по 200 точки, а ние – едва 101. Този сезон също загубихме точки в определени състезания, но от гледна точка на представянето на автомобила, то съперниците определено загубиха повече. Ние използвахме максимално добре наличния ресурс на колата си, а и нямаме технически проблеми. Мисля, че сме печелили точки във всеки старт, така че не мисля, че всичко зависи от отделно състезание – каза още Тайсен.