Начало Рали Солберг доволен от подиума в Мексико, Латвала разочарован след катастрофата си

Солберг доволен от подиума в Мексико, Латвала разочарован след катастрофата си

57
0
Яри-Мати Латвала

Петер Солберг и навигаторът му Крис Патерсън взеха още един подиум за 2012 г., финиширайки трети в рали Мексико миналия уикенд. Те спечелиха и пауърстейджа, получавайки бонус точки за най-доброто си време в последното изпитания от надпреварата.

Норвежецът поведе в ралито след първите три кратки отсечки, но в първия ден отиде чак 13-ти, след като два пъти спука гума. Постепенно си проби път напред и завърши петъка на пета позиция в подреждането, въпреки известни проблеми със спирачките. В събота превзе и четвъртото място, а накрая стигна до подиума, когато съотборникът му Яри-Мати Латвала катастрофира.

Скоростта ми бе много добра по време на състезанието и през цялото време давах конкурентни времена – коментира 37-годишният състезател. – Малко съм разочарован от лошия късмет, сполетял ни с Яри-Мати, но иначе колата бе фантастична през целия уикенд. Имахме значителни подобрения по автомобила преди това рали, което ми позволи да съм постоянно бърз още от първия километър. Пауърстейджът пък бе важен за мен, защото с трите допълнителни точки всъщност записах актив, равен на финиширалия втори в надпреварата. Вече имам опит на три различни настилки с Фиеста-та и се чувствах прекрасно на всичките, така че съм уверен за останалата част от сезона – допълни Петер.

Форд взеха 11 от 24 отсечки в Мексико, където до миналата година отстъпваха значително на Ситроен и това окуражи тима. Латвала обаче не успя да реализира потенциала в добро класиране, след като катастрофира в последния ден.

Наближих бърз десен завой, извеждащ към комбинация ляв-десен. От далеч видях колата на Евгени Новиков на покрив и ми се стори, че лежи на пътя. Натиснах здраво спирачките и моят автомобил се изпързаля в канавката и се обърна. Мисля, че се преобърнахме два пъти всъщност. При удара спуках предна лява гума. Сменихме я и след това бавно се добрах до финала на отсечката – разясни случилото се финландецът.

Повредите по Форд-а бяха толкова сериозни, че Яри-Мати не можеше да продължи състезанието.

Наложи се да спра. Имаше дупка в ролкейджа от моята страна. Исках да карам въпреки това, но стюардът на ФИА не позволи – допълни пилотът. – Невероятно съм разочарован, но трябва да оставя всичко това зад гърба си и да гледам напред към следващия кръг.