Начало Top Moto News Speedway GP: Бартек докосва титлата

Speedway GP: Бартек докосва титлата

 

 снимка: Speedway GP
Тай Уолфиндън, Бартош Змаржли и Мартин Васулк на подиума; снимка: Speedway GP

Световният шампион Бартош Змаржли постигна две победи на стадион Маркета в Прага. Бартек се нуждае от 34 точки (второ и трето място) в последните два кръга в Торун, за да защити титлата си в Световния шампионат по спийдуей.

За 24-та поредна година стадион Маркета посрещна елита на световния спийдуей. Имаше съмнения, че оргнизаторите ще преместят стартвете в Бидгош, поради сериозния скок на случаите на заразени с COVID 19 в Чехия. В крайна сметка състезанията останаха в чешката столица и приеха по около 2000 зрители в петък и събота.

Мачей Яновски разочарова в петъчния ден

и след като получи дисквалификация в серия 20 отпадна безславно преди полуфиналите. С това той загуби реално и шанс да се бори за титлата.

Бартош пристигна в Прага имайки досега тук едва един полуфинал. След две победи в сериите и общо 11 точки Змаржли се класира за втория полуфинал. В него последователни дисквалификации получиха Леон Мадсен (втора за вечерта) и Джейсън Дойл. Това позволи на Тай Уофиндън и Бартош Зларжли да се класират за финала още преди старта. Бартек спечели дуела срещу Тай.

В първия полуфинал Артьом Лагута

избира първи и се спря на синия коридор. До полуфиналите цели 10 пилоти записаха победи със синята каска. Руснакът обаче се забави на старта и остана последен. Фреди Лингрен търсеше своя пети пореден финал, но в крайна сметка израсналият в Прага Мартин Васулик завърши пред шведа. Победата грабна Емил Сейфудинов, който след първите две серии намери правилните настройки и се класира за втори пореден финал.

Във финалната серия Бартош и Тай направиха истинско шоу за публиката. Змаржли взе старта, но на обратната права Уолфиндън го изпревари. Полякът си врна лидерството два завоя преди финала и не го изпусна до края. Компания на подиума им правеше Мартин Васулик. Емил Сейфудинов записа второ поредно четвърто място.

Световен шампионат по спийдуей – V кръг Прага, Източник Владимир Кацаров
снимка: Speedway GP

Съботното състезание предложи повече изпреварвания и зрелище за публиката. Отново синият коридор работеше най-добре. Преди полуфиналите имаше 11 победи от него и съответно 4,2 и 3 за червения,белия и жълтия. Бартош събра най-много точки в предварителните серии и стартира от синия коридор в първия полуфинал. Джейсън Дойл стартира силно, но завърши зад Бартек. Мачей Яновски не успя да финишира, а Леон Мадсен отново не се класира за финал.

Вторият полуфинал премина

без нито едно изпреварване и пилотите се подредиха по коридори. Тай Уофиндън и Фреди Лингрен се класираха за финала. Васулик не успя да повтори петъчното си представяне и отпадна. Емил Сейфудинов пропусна възможността да кара на трети пореден финал.

В епичен финал Бартош Змаржли победи Тай Уофиндън за втори пореден ден. Трети остана Джейсън Дойл. Австралиецът можеше да е част от борбата за титлата,ако не беше представил толкова слабо във Вроцлав. Фреди Лингрен се нареди четвърти след като в петък пропусна за първи път през сезона финала.

Световен шампионат по спийдуей – VI кръг Прага, Източник Владимир Кацаров

Бартош води във временното класиране с 99 точки, втори е Фреди Лингрен с 7 по-малко. Трикратният световен шампион Тай Уофиндън е трети, на 10 зад настоящия световен шампион. Яновски, Мадсен и Дойл имат само теоретични шансове и ще разчитат на евентуални контузии на пилотите пред тях,за да се качат на подиума в края на сезона. Мариан Роуз Мотоарена в Торун ще приеме последните два кръга от сезон 2020 в светочния шампионат. Състезанията са на 2 и 3 октомври.

 

Временно класиране след VI кръг

Междувременно организаторите на Купата на нациите обявиха, че планираният финал на 24 и 25 октомври няма да се проведе в Манчестър. Най-вероятно състезанието ще се проведе в Полша. Манчестър си запазва правото за домакинство през 2021 година.