Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Моторспортът си спомня за Юбер година след смъртта му

Моторспортът си спомня за Юбер година след смъртта му

684
0

Автомобилният спорт си спомня през последните дни за Антоан Юбер, който загина преди година на пистата Спа-Франкоршамп. Френският пилот се състезаваше в надпревара от Формула 2, когато се случи катастрофата, отнела живота му. Смъртта му бе първият фатален случай по време на Формула 1 уикенд от гибелта на Аертон Сена и Роланд Ратценбергер на Имола през 1994 г. Всички отбелязаха годишнината от трагедията. Формула 2 реши номерът на Юбер – 19 – да не се използва повече в шампионата. Автомобилите пък са със специално лого в памет на пилота. Най-личните спомени споделиха приятелите на французина Пиер Гасли и Шарл Льоклер.

„На мен просто ми е много трудно да приема, че той вече не е с нас. От 13-годишен изкарвах на практика всеки ден от закуска сутринта в 7:30 до 10 вечерта заедно с него, чак докато станах на 18. На пистата бяхме съперници, но нямаше да съм тук, нямаше да съм постигнал това, което имам, без Антоан“, сподели Гасли

„Мотивирахме се един друг да се справяме по-добре на пистата и извън нея. Благодарение на него станах по-добър, научих се да работя по-усърдно. Сетих за кадрите през миналата година, когато занесох цветя на мястото на катастрофата. Иска ми се да не се беше случвала… За съжаление автомобилният спорт е опасен. Спомних си и излизането ни в неделя вечер в Будапеща заедно с Антоан и неколцина приятели. Тогава го видях за последно. Наистина ми е трудно да повярвам, че го няма…“

Гасли кара този уикенд в Белгия със специална каска, посветена на Юбер. Тя е със снимки от годините, които са изкарали заедно.

Льоклер спечели първата си победа във Формула 1 точно в Белгия миналия сезон.

„Миналата година точно преди старта в неделя говорих с Пиер. Той ми каза, че трябва да спечеля заради Антоан, аз и сам исках точно това. Получи се, но победата бе малко странна. Карах на писта, на която ден по-рано бе загинал пилот. Беше ми трудно, а връщането в падока ми показа, че не ми е олекнало. И сега ще ми е трудно да карам, но това няма да повлияе на целите ми“, каза пилотът на Ферари.