Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Спор между Нюрбургринг и Хокенхайм за провеждането на Гран при на Германия

Спор между Нюрбургринг и Хокенхайм за провеждането на Гран при на Германия

49
0
2013,Нюрбургринг,старт

Заради финансови затруднения и не достатъчно приходи две от традиционните писти в календара на Формула 1 се намират в лют спор за това, кой да приюти Гран при на Германия. Нюрбургринг и Хокенхайм дълги години домакинстваха заедно в шампионата, като на едната се провеждаше състезание за Голямата награда на Германия, а на другата за Голямата награда на Европа. В следствие на световната финансова криза обаче двете трасета започнаха на ротационен принцип през година да организират състезанието в родината на Михаел Шумахер и Себастиян Фетел. В един момент се стигна до там, че пистата Нюрбургринг бе обявена за продан. Сред кандидатите за закупуването и бе спрягано дори името на Бърни Екълстоун. И така преди три месеца тя бе закупена от дружеството Capricorn Nürburgring GmbH (CNG). Сега фирмата излезе със заявката, че е постигнато споразумение с Бърни Екълстоун, даващо домакинството на Гран при на Германия от 2015 г. с продължителност от поне пет години.

„Двете страни са убедени, че това е правилният път за организирането на това събитие, и той ще донесе значително повече позитиви и за двете страни. Така феновете и зрителите ще имат сигурност, кога и къде ще се проведе едно от най-важните събития във Формула 1 през годината“, се казва в изявление на Capricorn Nürburgring GmbH (CNG). Освен всички предимства, подобен договор ще даде възможност на спонсори и партньори да планират дългосрочно ангажиментите си. „Така ще имаме постоянна връзка с Формула 1 с възможност за увеличаване срока на договорката.“

Организаторът на състезанието на Хокенхайм, Георг Зайлер, реагира спокойно на възможността Нюрбургринг да се договори за организирането на Гран при на Германия с Екълстоун от 2015 г. за пет години напред.

„Разчитаме, че ще имаме състезания от Формула 1 през 2016 и 2018 г. на нашата писта“, заявява Зайлер с поглед към настоящия договор с Екълстоун, който обаче може да бъде анулиран.

Дюселдорфската фирма Capricorn закупи през март за сумата от 102 млн. евро пистата Нюрбургринг, като още в първото си публично изявление собствениците заявиха амбицията си да посрещат редовно Гран при на Германия. Според изявлението финансирането щяло да бъде по „коренно нов модел“, предвиждащ изравнено разпределение на печалбите. Пистата е част от Формула 1 от началото на 50-те години на ХХ век. Тя организира състезания на легендарното 22,8 километрово трасе Нордшлайфе до 1 август 1976 г., когато зловещата катастрофа на Ники Лауда кара организаторите да обърнат гръб на Формула 1 до 1984 г. През следващата 1985 г. пистата отново приема Гран при на Германия, преди през 1986 г. Хокенхайм да започне да организира надпреварата в следващите 20 г.