Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Според Екълстоун Мик Шумахер още щеше да се състезава в F1, ако...

Според Екълстоун Мик Шумахер още щеше да се състезава в F1, ако бе отишъл в академията на Ред Бул

4755
0
Мик Шумахер
Мик Шумахер; снимка: Мерцедес

Мик Шумахер още щеше да се състезава във Формула 1, ако вместо в академията на Ферари бе станал част от тази на Ред Бул, убеден е Бърни Екълстоун. 23-годишният пилот остана без място в Гран при, след като в Хаас предпочетоха Нико Хюлкенберг. Освен това от Ферари прекратиха взаимоотношенията си с него. Синът на седемкратния световен шампион Михаел Шумахер стана резервен пилот на Мерцедес за 2023 г., но се надява да се върне на грида догодина. Екълстоун каза пред Шпорт Билд, че младежът нямаше да е в тази позиция ако се бе присъединил към програмата на Ред Бул за млади пилоти.

„Той отиде в грешния екип. В Ред Бул щеше да е по-добре за него. Те щяха да се грижат повече за него и да изградят постепенно кариерата му“, заяви Екълстоун

„Тежестта на фамилията му е голяма. Най-големият проблем е да отговори на очакванията, породени от името му. Трудно ще е да си намери кокпит. Особено такъв, с който да има възможност да печели. Съжалявам за Мик. Ако и баща му бе до него да го съветва, щеше да е в колата на добър тим като титуляр. Михаел щеше да сподели страшно много детайли от собствения си опит. Щеше да му покаже верния път и като каране, и по отношение на политиката“, допълни 92-годишният британски милиардер.

В края на 2022 г. Екълстоун заяви, че Мик Шумахер трябва изобщо да забрави за Формула 1 и да си потърси място в някой друг автомобилен шампионат

Той не взима предвид също така, че в академията на Ред Бул предпочитат да работят с пилоти с не толкова известни фамилии. Макс Верстапен е изключение. Неговият баща Йос обаче е безкрайно далеч от успехите на Михаел Шумахер. Освен това талантът на Макс привлече вниманието не само на Хелмут Марко, но и на Ники Лауда. Тогава дилемата дали Верстапен младши да отиде в Ред Бул или Мерцедес бе решена от обещанието на австриеца да даде на тийнейджъра F1 кокпит възможно най-бързо.

Марко освен това управлява безскрупулно академията. Той прекратява подкрепата на Ред Бул винаги, когато резултатите на съответния състезател не го удовлетворяват, дори да е по средата на сезона в Гран при. В крайна сметка в Милтън Кийнс взеха Серхио Перес за съотборник на Верстапен, а не пилот от академията си.