Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Според Строл разликата в представянето му спрямо това на Алонсо е в...

Според Строл разликата в представянето му спрямо това на Алонсо е в дребни детайли

1639
0
Ланс Строл, Фернандо Алонсо
Ланс Строл и Фернандо Алонсо; снимка: Астън Мартин

Ланс Строл мисли, че разликата в представянето му спрямо това на Фернандо Алонсо е в дребни детайли. Астън Мартин отстъпи второто място при конструкторите в тазгодишния шампионат на Формула 1 и според наблюдатели голяма част от вината за това е на канадския пилот. Той е син на основния акционер в отбора от Силвърстоун Лорънс Строл. Затова се смята, че трудно ще бъде изместен от екипа въпреки недостатъчно силното си представяне. Самият Строл младши обаче е убеден, че за ситуацията има съвсем рационално обяснение.

„Мисля, че започнахме силно сезона, като се има предвид каква беше ситуацията. (Строл претърпя инцидент с велосипед в седмицата преди предсезонния тест, след това имаше операция и не бе сигурно дали ще започне състезателната година – б.р.) Според мен Бахрейн, Джеда, Мелбърн бяха добри надпревари. След това имах известен период с проблеми след Баку, но знам защо. В Маями беше трудно, защото не сложихме втория комплект гуми в Q1. В Монако имаше известни повреди в Q2. В Барселона пак бяхме конкурентоспособни. В Канада отново се появиха проблеми в Q2“, коментира Строл в Австрия.

„Мисля, че има причини защо ситуацията е такава. Но като скорост той е надделявал в повечето сесии. Фернандо кара невероятно добре. Според мен аз или заедно с отбора не сме извлекли максимума от състезателните си уикенди. Определено имаме работа за вършене, неща, които да подобрим. Фернандо е на много високо ниво и със сигурност има какво да гоня в тази посока.“

„Разликата (с Алонсо) е в детайлите, в обстоятелствата“ , обясни Строл

„В Маями опитахме да преодолеем Q1 само с един комплект гуми. Той стори същото като мен, но прескочи с десета (по-добро време), а аз изтървах следващия сегмент за десета (от секундата). Така аз съм 17-ти, а той отива в Q3. Върху неща като повредите по пода в Монако не можеш да влияеш. Стартираш 12-ти или 13-ти и това ти коства целия уикенд. В Канада беше много сложно, но един поглед към останалите уикенди сочи, че всичко опира до дребни детайли. Върху това трябва да работя, макар че Алонсо със сигурност е по-бърз от мен. Аз съм съсредоточен върху работата си и предстоящият уикенд е още една възможност да си я върша“, каза още Строл.

„Според мен проблемите са следствие от комбинация от фактори. Някои неща са от колата, други се дължат на мен.“

„Да, аз пропуснах сериозно количество тестове в началото на сезона, а това винаги пречи. Но честно казано, Фернандо винаги е бил на изключително високо ниво. Дори в дни, когато съм имал чувството, че са били сред най-добрите ми представяния, той е малко по-бърз. Мисля, че Алонсо през цялата си кариера е бил в състояние да извлича максимума от всеки болид, в който е сядал. Дори когато не са били автомобили, позволяващи му да печели. И го демонстрира отново този сезон – натиска до лимита и кажи-речи във всеки старт финишира зад Макс [Верстапен]. Това е изключително впечатляващо и определено ме мотивира да натискам и аз, за да достигна това ниво.“

Строл допълни, че не си търси извинения, но смята, че е наваксал пропуснатото от тестовете преди сезона.