Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен грабна победата в спринта в Сао Пауло, Норис и Перес допълниха...

Верстапен грабна победата в спринта в Сао Пауло, Норис и Перес допълниха челната тройка

3656
0
Макс Верстапен, Ландо Норис и Серхио Перес
Макс Верстапен, Ландо Норис и Серхио Перес, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен триумфира в спринта на пистата в Сао Пауло. Пилотът на Ред Бул поведе след преминаването на първите два завоя и записа рутинен успех в последния спринтов старт за сезон 2023 в F1. Втори и трети завършиха Ландо Норис (Макларън) и Серхио Перес (Ред Бул).

Времето преди началото на спринта бе топло, сухо и слънчево. Температурата на въздуха беше 28 градуса, а тази на асфалта- 54. Горещата настилка в Сао Пауло ще подложи на изпитание гумите на Пирели.

Почти всички пилоти заложиха на най-меките гуми на Пирели. Изключение бяха Магнусен, Хюлкенберг и Сарджънт, които използваха медиум

Норис имаше приличен старт и опита да защити позицията си от Верстапен. Пилотът на Ред Бул обаче успя да поведе след преминаването на първите два завоя. Ръсел също потегли добре и изпревари Перес. Мексиканецът загуби и позиция спрямо Хамилтън. По-назад Льоклер се справи с Цунода, а Сайнц- с Рикиардо. Стартът бе чист и без инциденти.

Верстапен запази водачеството след първите три тура от спринта в Сао Пауло. Зад него се движеха Ръсел, Норис, Перес, Хамилтън, Льоклер, Цунода, Сайнц, Рикиардо и Пиастри. Новобранецът излезе извън трасето, но успя да се върне безопасно и да запази позицията си. По-назад Алонсо водеше борба с пилотите на Хаас. Албон пък каза по радиото, че колата на Ботас изхвърля масло.

Верстапен запази първото място след десетия тур в спринта в Сао Пауло. Втори на около секунда и половина бе Норис. Зад него се намираха Перес, Ръсел, Хамилтън, Льоклер, Цунода, Сайнц, Рикиардо и Пиастри. Зад младия австралиец имаше групичка с участието на Гасли и Алонсо.

Верстапен контролираше събитията при преполовяването на дистанцията в спринтовата надпревара. Зад него класирането се стабилизира. В дъното на топ 10 Сайнц водеше оспорван двубой с Рикиардо. Двамата си размениха няколко пъти местата. Зад тях дебнеха Пиастри, Гасли и Алонсо. Пиастри мина пред Рикиардо, докато Алонсо се справи с Гасли.

Верстапен вдигна темпото и увеличи аванса си пред Норис на 2.5 сек. Перес се движеше на самотно трето място. Мексиканецът бе следван от Ръсел и Хамилтън. Шести и седми бяха Льоклер и Цунода. Последното място в зоната на точките продължаваше да бъде заето от Сайнц. В дъното на колоната се намираха пилотите на Уилямс, Хаас и Алфа Ромео. Льоклер успя да се справи с Хамилтън в обиколка №21.

Верстапен в крайна сметка спечели спринта в Сао Пауло. Трикратният световен шампион спечели последния спринтов старт за годината и втори пореден след този в Тексас. Втори и трети се класираха Норис и Перес. Четвъртата позиция бе заета от Ръсел. Пети завърши Льоклер, следван от Цунода, Хамилтън, Сайнц, Рикиардо и Пиастри.