Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Стюарт изрази опасенията си относно защитените кокпити

Стюарт изрази опасенията си относно защитените кокпити

67
0
затворен кокпит,кокпит

Трикратният шампион във Формула 1 Джеки Стюарт заяви, че трябва да се внимава с въвеждането на защитените кокпити в спорта, тъй като те може да имат и своите негативни страни. Шотландецът, който е направил страшно много за сигурността в Гран при в миналото, смята, че като цяло идеята за въвеждане на кокпити със защита е добра.

Но според него всичко трябва да бъде внимателно премислено и изследвано. Очаква се за следващия сезон използването на кокпит със защита да стане задължително, като досега бяха тествани 2 различни решения – на Ферари тип „ореол” и на Ред Бул – предпазен аероекран.

„Трябва да се внимава в ситуации, когато след инцидент маршалите трябва да свалят предпазното устройство и да извадят пилота, заяви Джеки пред ClubS1. – Ако този процес се забави това може да бъде опасно. Трябва да се изследва много внимателно с какво разполагаме към момента и какво може да бъде въведено.”

Джеки изрази и опасенията си относно варианта на защитен кокпит на Ред Бул, при който при висока скорост покритието може да бъде пробито или счупено от малки предмети и след това то няма да бъде заменено. А това ще направи видимостта по-лоша. При друга ситуация пък според Стюарт е възможно устройството така да се счупи, че да нарани пилота или да му попречи да излезе от кокпита.

“Като цяло съм „за” въвеждането на такива устройства, но трябва да сме много сигурни, че то ще проработи”, завърши Джеки.

За това как Джеки Стюарт се е борил за подобряване на безопасността във Ф1 през 60-те и 70-те години на миналия век, четете в брой 193 на списание ClubS1.