Начало Избрани Щайнер иска допълнителна квалификация в уикендите със спринтови състезания

Щайнер иска допълнителна квалификация в уикендите със спринтови състезания

670
0
Гюнтер Щайнер, Хаас
Гюнтер Щайнер, снимка Хаас

Гюнтер Щайнер иска допълнителна квалификация по време на уикендите със спринтови състезания. Според шефа на Хаас, всеки рейс уикенд със спринт трябва да има две отделни квалификации. В едната трябва да се определят стартовите позиции за спринтовете, а в другата- за главното състезание.

Спринтовите състезания са едно от многобройните въведения във Формула 1 и се появиха през миналата година. Кратките надпревари са с дължина около половин час и определят реда, по който ще потеглят пилотите в основната надпревара в неделя. В същото време стартовите позиции за съботните спринтове се определят от петъчна квалификация, която заменя FP2.

„Тази година в Австрия спечелихме точки както и в спринта, така и в основното състезание. Честно казано това със сигурност това ми хареса“, сподели Щайнер.

„Това е състезание като всяко друго, но е по-кратко. Също така тук печелят точки първите 8 пилоти. Подкрепям провеждането на повече спринтове, тъй като квалификацията в петък прави уикенда по-интересен.“

„Това, което бих искал още повече, е да има квалификация за спринта в петък и квалификация за основното състезание в събота сутринта. Честно казано в момента свободните тренировки не са толкова значими. Според графика в събота следобед е спринтът, а в неделя – основното състезание“, добави шефът на Хаас.

Тази седмица F1 ще посети Бразилия и Сао Пауло. Именно тук ще се проведе и последната спринтова надпревара за сезона. От следващата година броят на спринтовете ще бъде удвоен. Все още не се знае на кои трасета ще се проведат тези експериментални рейс уикенди.

Щайнер коментира и предстоящата Гран при на Сао Пауло.

„Това е едно от онези класически парчета, в които има добра атмосфера. Тук винаги има хора, без значение какво е развитието на шампионата. Вярвам, че  всички обичат да се карат на Интерлагос, защото обикновено тук се получава добро състезание“, каза Щайнер.

Шефът на Хаас обясни защо не е дал възможност на Пиетро Фитипалди да вземе участие в първата тренировка.

„Винаги приветстваме завръщането на Пиетро. За съжаление тази година той няма да кара в Бразилия, защото това е уикенд за спринт. Все той ще се върне зад волана на автомобила отново в Абу Даби. В Мексико Фитипалди не можа да направи повече обиколки заради технически проблем. Според мен феновете изпитват много страст, когато някой състезател е техен сънародник. Това важи особено в Бразилия. Тук феновете са много страстни, макар в момента да няма титулярен пилот от тази страна“, добави шефът на Хаас.

Кевин Магнусен познава много добре пистата Интерлагос. Пилотът на Хаас има две завършвания в топ 10 в Бразилия, като едно от тях е с автомобил на американците. Това ще бъде първо участие за датчанина в Сао Пауло от три години насам, тъй като той пропусна миналогодишното издание на надпреварата.

„На първо място, това е уникално място. Интерлагос ми напомня на картинг писта, тъй като е много къса и е толкова бърза. Тази страна има толкова огромна история в F1 най-вече заради Сена. Ако сте негови големи фенове, от Бразилия ще бъде доста специално място за вас“, каза Магнусен.

30-годишният състезател сподели и кои са любимите му места на пистата Интерлагос.

„Вероятно бих посочил първите три S-образни завоя, които носят името „Сена.“ Също така смятам, че това е един от онези завои, които е много трудно да се повторят, защото са нужни  точните наклони и височина. Затова този участък от трасето е толкова уникален. Що се отнася до бордюрите, в днешно време много писти се обновяват с един и същи тип ръбове. Според мен е чудесно, когато отидете на места, където има бордюри, по които можете да се движите толкова добре“, добави пилотът на Хаас.

Съотборникът на Магнусен Мик Шумахер финишира 18-ти в миналогодишната надпревара в Бразилия. Целта на германеца е да спечели точки, които да му помогнат да запази мястото си в Хаас.

„Характерът на пистата наистина ми харесва. Затова наслаждавам се да карам по нея. Това беше едно от първите трасета, на които карах в симулатор на F1. Честно казано, просто обичам да ходя там. Феновете тук са наистина страхотно. Честно казано с нетърпение очаквам да се състезавам отново там“, каза Шумахер.

„Бразилия е писта, на която веднага се почувствах много добре. Затова очаквам с нетърпение да се върна там. Бих искал нормален състезателен уикенд, защото това би означавало повече време за подготовка. От друга страна съм готов да участвам в спринтовото състезание, което определям като голямо предизвикателство“, добави пилотът на Хаас.“