Начало Избрани Щайнер приятно изненадан от формата на Хюлкенберг

Щайнер приятно изненадан от формата на Хюлкенберг

492
0
Гюнтер Щайнер и Нико Хюлкенберг, Хаас
Гюнтер Щайнер и Нико Хюлкенберг, снимка Хаас

Гюнтер Щайнер е останал приятно изненадан от формата на Нико Хюлкенберг. Шефът на Хаас призна, че изобщо не е очаквал германецът да се представя толкова силно по време на началната фаза на сезон 2023 в F1.

Хюлкенберг се присъедини към Хаас в началото на тази година. 35-годишният състезател прекара последните три години като резервен пилот на Рейсинг Пойнт/Астън Мартин. През този период той записа няколко участия с отбора от Силвърстоун на мястото на Серхио Перес, Ланс Строл и Себастиан Фетел.

Германецът направи страхотно впечатление в началната фаза на сезона след като стигна до Q3 още в първата си квалификация за Хаас. Хюлкенберг изпревари съотборника си Кевин Магнусен в 4 от общо 5 квалификации за 2023 г. Германецът също така има тройно повече точки спрямо датчанина благодарение на седмото си място в Австралия.

Представянето на Хюлкенберг се влоши в Баку и Маями заради проблеми с износването на гумите. Въпреки това Щайнер каза, че много доволен от резултатите на своя пилот

„Нико се завърна след три години като пилот на непълно работно време, но въпреки това се върна наистина силен“, сподели Щайнер в подкаста F1 Nation.

„Очаквах, че той ще бъде силен малко по-късно през сезона. Затова отначало бях доста изненадан. Честно казано той беше толкова силен“, добави шефът на Хаас.

Щайнер се надява, че опитният германец ще поддържа формата си през лятото.

„Не знам дали сме достигнали върха, или предстои още. Ще се радвам, ако има още скорост. Но все пак смятам, че Нико се справя добре с работата си.“

В допълнение към резултатите си, Хюлкенберг внася „добри вибрации“ в отбора на Хаас.

„В момента той внася добри вибрации в отбора. Всички обичат да работят с него. Той е взискателен, но винаги в добрия смисъл на думата. Той никога не изисква нещо само заради самия него и винаги може да обясни защо иска нещо“, добави Гюнтер Щайнер.

Шефът на Хаас коментира и предстоящата Гран при на Монако, по време на която Хаас отбелязва своя старт №150 в F1.

„За всички нас Монако означава съчетание на блясък и състезание. Това е събитие, което се провежда отдавна. Много хора ходят там и много хора мечтаят да отидат там някой ден, защото това е изключително място и е важно за F1. Винаги отиваме там подготвени за много дейности и искаме да покажем какво представлява спортът“, обясни Щайнер.

Шефът на Хаас подчерта важността на квалификацията в Княжеството.

„В Монако всички влагаме много усилия в свободните тренировки и в квалификацията, тъй като е важно да се класираме на добра позиция. Изпреварването не е невъзможно, но е много, много трудно. Затова полагаш най-много усилия и пилотите се фокусират върху тази сесия.“

„После трябва да се справите с трафика. Това понякога отклонява вниманието на пилота и той не може да се съсредоточи върху карането. Това е единственото нещо, което можеш да направиш. Понякога го правиш правилно, но понякога го правиш погрешно – така че това е основният ни фокус по време на сесиите“, каза още Гюнтер Щайнер.