Начало Избрани Щайнер: Трябва да подобрим формата си

Щайнер: Трябва да подобрим формата си

531
0
Гюнтер Щайнер, Хаас
Гюнтер Щайнер, снимка Хаас

Шефът на Хаас Гюнтер Щайнер вярва, че неговият отбор трябва да подобри формата си, ако иска да постигне някакъв напредък в последните четири старта от тазгодишната кампания.

Хаас разполага със значително по-бърз автомобил в сравнение с миналата година. Американският екип не спечели нито една точка през сезон 2021, тъй като реши изцяло да развива тазгодишния болид. Рискът на американския екип се отплати в началото на сезон 2022. Още в първия старт в Бахрейн Кевин Магнусен финишира пети и донесе 10 точки за Хаас. Датчанинът имаше още няколко класирания в зоната на точките и дори заемаше позиция в топ 10 след първите няколко старта.

С напредване на кампанията Хаас бе изпреварен от своите съперници и започна да трупа изоставане. След няколко тежки състезания, американският екип вкара и двете си коли в зоната на точките във Великобритания и Австрия. Оттогава нито Магнусен, нито Шумахер успяват да завършат в челната десетка въпреки някои добри резултати в квалификациите.

Според Щайнер, завършването на последна позиция в края на миналата година е създало трудности на екипа да вземе по-правилните решение. Също така Хаас не е успял да се възползва максимално от автомобила, с който разполага през тази година.

„Понякога сме били на грешното място в грешното време. Отдавам го на това, че последните две години бяха трудни. Не трябва да забравяме, че все още не сме напълно свикнали да се борим в по-предната част на средата на колоната“, каза Щайнер.

„В момента преминаване през труден период, който искаме да приключи възможно най-скоро. Трябва да подобрим формата си. Резултатите, които постигнахме в последните няколко старта не са никак приемливи.“

„Искаме да се изкачим отново в по-предната част на полето. Този сезон е като ново началото за нас, защото миналата година не развихме абсолютно нищо. Всъщност нямахме голяма конкуренция, тъй като редовно бяхме последни.“

„Както винаги казвам, колкото по-нагоре се изкачваш, толкова по-разреден става въздухът. Също така нещата стават все по-тежки за пилотите и за всички в отбора. В този случай всяка малка частица е от значение“, каза шефът на Хаас.

Хаас показа добра скорост в Сингапур и дори вкара един от автомобилите си в Q3. За нещастие, контакти с болиди на Ред Бул и Мерцедес до голяма степен компрометираха състезанията на Шумахер и Магнусен. Въпреки всички неприятности, Щайнер вярва, че в тези случаи и има няколко положителни неща.

„Имахме инциденти, когато ни затваряха с по-две обиколки“, пошегува се Щайнер. „Виждам нещо положително във всички тези инциденти. Беше настина разочароващо, че останахме с празни ръце. От друга страна това показва, че не съм толкова негативно настроен към представянето ни.“

„Не можем да очакваме толкова рязък скоро напред. Нека да не забравяме мястото, където бяхме миналата година. Всички очакват да се класираме там, където трябва да бъдем. Мисля, че отсега нататък можем да се справим по-добре и да спечелим още точки.“

Щайнер коментира и какво смята да се направи, за да може Хаас отново да се върне в правия път.

„Просто трябва да помислим как да подходим малко по-подробно към целия уикенд. Не смятам, че необходимо да сменяме персонала или нещо друго. Може би трябва да добавим малко повече хора. В омента по-скоро се опитваме да си върнем увереността, че можем да се представяме винаги на това ниво. Това са неща, които се научават.“

„Най-важното е да не повтаряме грешките си. Това винаги е най-важното за мен. Можете да направите грешка веднъж и да я поправите, но повтарянето й път не е приятно. Ако допуснете същата неточност трети път, значи сте идиот. Трябва да направим това и да се надяваме, че няма да открием нови грешки, които да допуснем“, допълни Гюнтер Щайнер.

От Хаас все още не са обявили кой ще бъде съотборник на Кевин Магнусен за 2023 г. Наскоро собственикът на американския отбор Джийн Хаас заяви, че Мик Шумахер е потрошил много коли, което е струвало доста скъпо на тима. Последният тежък инцидент на германеца бе в края на първата свободна тренировка в Япония. За момента шансовете му да остане в Хаас стават все по-малки.