Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ще вземе ли VW Груп най-после решение за F1?

Ще вземе ли VW Груп най-после решение за F1?

1924
0
VW Груп, Volkswagen, Фолксваген Груп
снимка: VW Груп

Евентуалното влизане на Фолксваген Груп във Формула 1 се превърна в истинска сага, чийто край все още не е ясен. Представители на две от марките на концерна – Порше и Ауди – участваха през цялата минала година в разговорите за определяне параметрите на новите задвижващи системи, които ще се използват в F1. Бяха направени отстъпки като премахването на MGU-H, за да бъдат улеснено влизането на нови производители на агрегати в спорта. От обявяването на изискванията за новите мотори досега обаче няма крайно решение на VW Груп. Такова щяло да бъде взето другата седмица.

Според поредната информация за предстоящо решение VW Груп ще даде зелена светлина и на Порше, и на Ауди за участие във Формула 1

„Надяваме се да може да оповестим намерението си да влезем във Формула 1“, е заявил неназован източник на Бизнес Инсайдър.

От VW Груп са отказали официален коментар.

Твърди се, че от Порше на практика са се договорили с Ред Бул, макар че не ясно за какво точно. В Милтън Кийнс създадоха компанията Ред Бул Пауъртрейнс и придобиха правото за използване интелектуалната собственост за агрегатите на Хонда до края на 2025 г. Кристиан Хорнер и Хелмут Марко не пропускат случай да изтъкнат, че обединяват конструирането на автомобил и мотор на едно място. Това обаче може да се случи най-рано за сезон 2026, а може и да не стане изобщо ако има споразумение с Порше. Другите производители на задвижващи системи – Ферари, Мерцедес и Рено – наблюдават внимателно тази конкретна ситуация. Желанието им е да избегнат евентуална разработка на нов двигател от два екипа с двоен бюджет.

От Ауди отрекоха още миналата година информация, че са на път да купят Макларън. Слуховете обаче продължиха. Твърди се дори, че компанията от Инголщадт щяла да предложи 500 милиона евро за британския екип. Главният изпълнителен директор на Макларън Зак Браун неколкократно заяви, че не търси нов собственик, въпреки че потвърди разговори с VW Груп.

Ройтерс припомня, че VW Груп има най-високи инвестиции от всички автомобилни производители в производството на електрически возила

Най-големите компании в индустрията планират да вложат повече от половин трилион долара в тази сфера до 2030 г. VW Груп, която все още се възстановява финансово от Дизелгейт скандала, отделя 110 милиарда долара за EV модели и батерии за следващите почти 10 години. Даймлер и BMW общо възнамеряват да инвестират около $75 млрд., а GM и Форд – почти $60 млрд. Китайските автомобилни производители ще дадат за развитието на електрически коли $100 млрд., а Хонда, Тойота и Нисан – общо $40 млрд.

Понастоящем ще бъдат разглеждани и последиците от войната на Русия в Украйна.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Volkswagen (@vw)