Начало Formula E News Щофел Вандоорн стана световен шампион във Формула Е

Щофел Вандоорн стана световен шампион във Формула Е

1172
0
Щофел Вандоорн, Формула Е
Щофел Вандоорн, снимка Формула Е

Щофел Вандоорн стана световен шампион във Формула Е. Пилотът на Мерцедес завърши на втора позиция във финалното състезание от сезон 2021-22 на уличната писта в Сеул. Това бе напълно достатъчно за белгиеца, който спечели само една победа през кампанията, но бе по-постоянен от най-прекия си конкурент Мич Еванс. Новозеландецът спечели вчерашния старт, но днес финишира на седма позиция и нямаше нужното темпо, за да притесни Вандоорн.

Самата надпреварата бе спечелена от Едоардо Мортара. Състезателят на Вентури записа четвърти успех през този сезон. Последното място на подиума бе за Джейк Денис (Андрети Аутоспорт).

Най-доброто потегляне бе за Антонио Феликс да Коща. Бившият шампион във Формула Е се защити от атаката на Морртара, който пък успя да задържи зад себе си Денис. Вандоорн бе четвърти, следван от Фрайнс и ди Граси. По-назад имаше няколко инцидента, в които бяха замесени няколко състезатели.

След хаоса в първата обиколка отпадаха Андре Лотерер (Порше), Оливър Роуланд (Махинда) и Дан Тиктъм (NIO 333 FE Team). Това бе последен старт за германеца във Формула Е. От следващата година той ще кара новия хиперавтомобил Порше 963 LMDh в световния шампионат за издръжливост (WEC).

По-малко от 5 минути след старта в Сеул Мортара атакува и изпревари да Коща. Португалецът отвори твърде много завой номер 22, което му коства загуба на още една позиция.

Мортара започна да се откъсва от своите преследвани. Фрайнс мина през атакуващия режим в опит да се справи с да Коща и Вандоорн. Планът на нидерландеца се провали, тъй като двамата състезатели минаха през зоната за активация без да загубят позиции. Същевременно на пистата бяха развети жълти флагове след удар на Верлайн в стената. Пилотът на Порше се удари с Ник де Врийс, който се прибра в бокса.

Лукас ди Граси също нямаше късмет след като спука гума и мина през пита. Отпред Мортара продължаваше да се откъсва от Денис, да Коща и Вандоорн. Максимилиан Гюнтер (Нисан) удари своя автомобил и спря на пистата. Така на пистата излезе кола за сигурност, която да позволи на маршалите в Сеул да преместят болида на германеца и да почистят трасето от всички отломки.

След възобновяването на финалното състезание за сезон 2021-22 във Формула Е да Коща атакува Денис на 22-ри завой. Двамата имаха контакт, който изпрати португалеца в стената. След разследване на случката от стюардите британецът бе наказан с допълнителни 5 секунди към неговото време.

До края на втората надпревара в Сеул Мортара спечели състезанието, докато Вандоорн грабна световната титла. Това бе двоен успех за Мерцедес, тъй като германският производител успя да се пребори с Вентури в подреждането при отборите. Трети остана Джейк Денис.

Четвърти завърши Робин Фрайнс (Енвижън Рейсинг), следван от Оливър Аскю (Андрети Аутоспорт) и Жан-Ерик Верн (DS Techeetah). Топ 10 допълниха Мич Еванс (Ягуар Рейсинг), Ник Касиди (Енвижън Рейсинг), Себастиен Буеми (Нисан) и Антонио Феликс да Коща (DS Techeetah). Това бе старт номер 100 във Формула Е и последен с автомобилите от Gen2. Новият сезон ще започне в началото на 2023 г. В него ще се използват новите автомобили Gen3.

В крайното класиране за сезон 2021-22 във Формула Е Вандоорн спечели световната титла с актив от 213 т. Втори завърши Мич Еванс със 180 т. Следващите три позиции бяха заети от Едоардо Мортара (169), Жан-Ерик Верн (144) и Лукас ди Граси (126). При отборите Мерцедес за втора поредна зае първото място. Германците си тръгват като шампиони след като спечелина 319 т. На втора и трета позиция се класираха Вентури (295) и DS Techeetah (266). Четвърти и пети останаха отборите на Ягуар Рейсинг (231) и Енвижън Рейсинг(194).