Начало Moto News Стоунър ще стартира първи у дома

Стоунър ще стартира първи у дома

42
0
Кейси Стоунър

Пилотът на Дукати Кейси Стоунър ще стартира първи в домашната си Гран при на Австралия утре, след като с време от 1:30.107 спечели провелата се днес квалификация на пистата Филип Айлънд.

Надмощието на австралиеца бе огромно и той успя да изпревари следващия го Хорхе Лоренцо (Фиат Ямаха) с почти седем десети от секундата и с над секунда всички останали. Сесията обаче реално завърши предсрочно, след като започна леко да вали 5 минути преди изтичането на редовното време.

Последният пилот, наредил се на първа стартова редица днес, е Бен Спийс от екипа на Монстер Ямаха Тек 3, чието време бе с 1,28 секунди по-слабо от това на Стоунър. Това е третото класиране на първа редица за американския новак този сезон.

Непосредствено зад него остана друг новак – Марко Симончели (Сан Карло Грезини Хонда), следван от съотборника на Спийс – Колин Едуардс и съотборника на Стоунър – Ники Хейдън, който падна на завой номер 4 малко преди да завали и реши да не продължава участието си.

Трета стартова редица утре ще включва съответно Ранди де Пюние (LCR Хонда), Валентино Роси (Фиат Ямаха – най-лошата стартова позиция за него този сезон) и Андреа Довициозо (Репсол Хонда), а Марко Меландри (Сан Карло Грезини Хонда) ще стартира десети на Филип Айлънд.

Завърналият се след операцията Дани Педроса даде 15-то време, а същевременно двама пилоти претърпяха по-сериозни инциденти в днешната квалификационна сесия – Ектор Барбера (Аспар Рейсинг) и Лорис Капироси (Ризла Сузуки), като участието на италианския ветеран в състезанието утре е под въпрос, тъй  като при падането си той разтегна аддуктура на левия си крак.