Начало Moto News Стоунър взе победата в Австралия

Стоунър взе победата в Австралия

60
0
Кейси Стоунър

Днес Кейси Стоунър спечели домашната си Гран при на Австралия в MotoGP за четвърта поредна година.

Пилотът на Дукати за пореден път доминираше през целия състезателен уикенд на пистата Филип Айлънд и след като стартира от полпозишън, не позволи на никой да му оспори лидерската позиция в надпреварата.

Така Стоунър взе третата си победа този сезон, завършвайки с над 8 секунди и половина аванс пред останалия втори днес нов световен шампион Хорхе Лоренцо с Ямаха.

За испанеца пък състезанието не бе от най-интересните, тъй като той караше сам почти през цялото време. Съотборникът му Валентино Роси, който завърши трети днес, финишира на над 10 секунди зад Лоренцо, но при италианеца нещата не стояха така, защото той трябваше доста да се поизпоти, за да опази третата си позиция от атаките на завършилия непосредствено зад него Ники Хейдън с Дукати.

Бъдещият заместник на Роси в Ямаха Бен Спийс пък постигна осмия си Топ 5 резултат за сезона, след като финишира на пета позиция, като това му донесе и титлата „Новак на годината“.

На шеста позиция се нареди друг новак в MotoGP – Марко Симончели от екипа на Сан Карло Грезини Хонда, а на седмо място остана съотборникът на Спийс в екипа на Монстер Ямаха Тек 3 – Колин Едуардс.

Останалите пилоти, които оформиха Топ 10 днес бяха съответно Алекс Еспаргаро (Прамак Дукати), Марко Меландри (Сан Карло Грезини Хонда) и Ранди де Пюние (LCR Хонда).

Единственият състезател, който не успя да завърши днешната надпревара бе Андреа Довициозо от екипа на Репсол Хонда, който получи технически проблем в мотоциклета си. Неговият съотборник Дани Педроса пък изобщо не стартира, тъй като след участието си в квалификацията реши, че няма да успее да се справи с цяла състезателна дистанция заради все още неотминалата контузия на ключицата си.

В надпреварата участие не взе и Лорис Капироси, чийто хълбок пък пострада сериозно след вчерашното му падане в квалификацията. Очаква се обаче той да успее да се възстанови до състезанието на Ещорил след две седмици.