Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Стратегическата F1 група ще обсъжда предложение за 2 задължителни бокса на състезание

Стратегическата F1 група ще обсъжда предложение за 2 задължителни бокса на състезание

90
0
Формула 1

Задължителен брой питстопове, специален трофей за пилота с най-много полпозишъни през сезона и постоянни номера са част от промените в шампионата на Формула 1, които ще бъдат обсъждани от Стратегическата комисия на следващото й заседание на 9 декември.

Ако бъдат приети, предложенията ще отидат в Световния съвет за автомобилен спорт на ФИА, който дава окончателно одобрение на всички промени.

Един от дискутираните въпроси например е пилотите да правят задължителни две спирания в бокса за смяна на гуми на състезание. Комплект твърди гуми (така наречените prime) ще могат да се използват в не повече от 50% от състезателната дистанция, а комплект меки (option) – в не повече от 30%. По този начин биха се избегнали опитите да се удължи животът на гумите като досега.

Доставчикът на гуми за Формула 1 Пирели има огромно желание да избегне съсредоточаване на вниманието върху продуктите си, каквото се получи през изминалия сезон. Италианската компания бе подложена на сериозни критики заради редица проблеми, сред които деламинация, спукани гуми, твърде високо износване и т.н. Наскоро от Пирели заявиха категорично, че искат точни указания какви да са спецификациите за 2014 г. или ще подходят крайно консервативно към специхикациите за догодина.

На дискусия ще бъде подложено и предложение за повече възможности за тестове, за да се помогне на Пирели в развитието на гумите. Една от идеите е отборите да отделят по ден от осемте за тестове в рамките на сезона конкретно за такива изпитания. Според друга част от предсезонните проби могат да се превърнат в проверка качествата на продуктите на мокро.

ФИА пък планира да въведе нов трофей в шампионата – за пилота, спечелил най-много полпозишъни през сезона. Екипите не са одобрили идеята да се дават допълнителни точки за състезателя на първа позиция, така че е останало предложението да се създаде „FIA Pole Man of the Year in F1”. При равен брой полпозишъни наградата ще отива при пилота с повече втори места и т.н.

Себастиан Фетел би спечелил тази награда четири пъти за последните пет години, показва проучване на Аутоспорт. Четирикратният световен шампион има 4 първи позиции и 4 втори места през 2009 г., 10 пола от 19 през 2010-та, 15 от 19 през 2011-та и 9 от 19 през 2013-та. Единствено през 2012 г. Люис Хамилтън бе със 7 първи позиции от 20 старта.

Друго предложение за обсъждане от Стратегическата група е въвеждането на постоянни номера за пилотите. Въпросът се състои от три части, които трябва да бъдат уточнени: къде ще бъдат изписвани, ще могат ли пилотите да избират номер и дали конкретните номера ще бъдат упоменавани изрично в суперлицензите. Единствената промяна би била, ако състезател стане световен шампион – тогава той има правото да е с №1 на болида си.

Според Стратегическата група подобна промяна би била добра от маркетингова гледна точка. Била е обсъдена възможността изборът на номера да бъде специално събитие с поканени представители на медиите и спонсори.