Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Най-бързата стратегия на Каталуния е с 2 пита според Пирели

Най-бързата стратегия на Каталуния е с 2 пита според Пирели

654
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас; снимка: Пирели

Най-бързата стратегия за Гран при на Испания е с две спирания в бокса според специалистите на доставчика на гуми във Формула 1 Пирели. Инженерите на компанията изчисляват, че оптималният вариант е старт със софт за 22 обиколки, смяна пак с меките гуми, серия от 23 тура и накрая медиум до финала.

От Пирели обаче отбелязват, че има вероятност някои тимове да се опитат да изкарат състезанието само с 1 спиране в бокса

Голяма част от пилотите коментираха след квалификацията на пистата Каталуния, че мястото на грида е особено важно, тъй като на това трасе е трудно да се изпреварва. Теоретично най-добрият вариант за стратегия с един пит е старт със софт за 27 тура и след това смяна с хард до края на надпреварата.

Част от екипите имат право на свободен избор на гуми. Това може да доведе до вариант потегляне с медиум, стинт от 30 обиколки и след това смяна с твърдата смес за 36 тура.

Времето ще има сериозно влияние върху избора на стратегии. Петъчните и съботните сесии се проведоха при различни температури, а те оказват директно влияние върху износването на гумите, особено на софт.

От Пирели припомниха също така, че предна лява гума е най-натоварена на пистата до Барселона. Справянето с износването на задните също ще е предизвикателство.

Валтери Ботас спечели квалификацията с нов рекорд на испанското трасе

Всъщност най-силното постижение за обиколка на Каталуния бе подобрявано няколко пъти по време на сесията за разпределение местата на грида. Всички екипи използваха само гуми софт през цялата сесия.

„Ботас свали повече от половин секунда от миналогодишния полпозишън”, коментира спортният шеф на Пирели Марио Изола.

„Мислехме, че някои пилоти може да опитат да преминат Q2 с медиум, но не се случи. Това означава, че тимовете или ще изберат 2 питстопа, или се чувстват уверени, че стратегия софт-хард ще проработи в състезанието. Времето бе доста променливо и това може да е сериозен фактор относно представянето на гумите.”