Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Строл пред Пиастри и Верстапен в единствената свободна тренировка в Китай

Строл пред Пиастри и Верстапен в единствената свободна тренировка в Китай

2785
0
Ланс Строл
Ланс Строл; снимка: Астън Мартин

Ланс Строл бе най-бърз в единствената свободна тренировка през уикенда за Гран при на Китай. Зад пилота на Астън Мартин се наредиха Оскар Пиастри (Макларън) и Макс Верстапен с Ред Бул.

Пистата в Шанхай е преасфалтирана, което добави елемент на несигурност към променения формат на спринта след 5-годишното отсъствие на Формула 1 от трасето

Това прави единствената свободна тренировка особено важна. Пилоти обаче изразиха тревога и по отношение на новата настилка. Вследствие на това говорител на ФИА даде изявление, за да разсее съмненията, че асфалтът може да е прекалено хлъзгав.

„Всъщност отгоре е положена битумна боя. Използвана е като покритие, за да останат малките камъчета в самия асфалт. Това би трябвало дори да подобри сцеплението и да защити гумите от износване. Положена е миналата година“, обясниха от федерацията.

Тренировката започна при приятно облачно време. Температурата на пистата достигна 39 градуса, тази на въздуха бе 22 градуса. За радост на публиката Гуаню Жу бе един от първите пилоти, които се появиха на трасето и бе посрещнат с бурни аплодисменти. Неговото присъствие в Гран при категорично рязко повиши интереса към Формула 1. Билетите на черно вече стигнаха 2000 долара. Първоначалната квота е била разпродадена за 1 час и сега върви сериозна спекула.

Освен присъствието на китайския пилот, голяма роля има и „избухването“ на живота след пандемията. При първите си обиколки на пистата, чийто качества бяха енигма след 5 години отсъствие от календара и новото покрие пилотите на Мерцедес и Астън Мартин избраха опити с твърдите гуми, а Ред Бул – средната по твърдост смес. От Ферари сложиха софт. Макс Верстапен и Серхио Перес бързо оглавиха класирането след като направиха по 7 обиколки и вкараха гумите в ритъм. Трети се нареди Нико Хюлкенберг с Хаас, също с медиум пред пилотите на Астън Мартин. Добрия резултат на германеца даде надежда, че донесените от Хаас този уикенд нови страници на пода и капак на двигателя изглежда работят добре.

Изминаха обаче само 15 минути от началото на тренировката и се запали малка част от тревата около пистата. Маршалите бързо я загасиха, за да не се губи безценно време в тази единствена тренировка.

В средата на тренировката първите три места в подреждането бяха заети от Верстапен, Перес и Нико Хюлкенберг

Времената и на тримата бяха записани с гуми медиум. Четвърти бе Льоклер – най-добре класираният пилот със софт. Следваха Ланс Строл и Фернандо Алонсо, които работеха с хард. Топ 10 допълваха Гуаню Жу, Естебан Окон, Ландо Норис и Пиер Гасли.

Льоклер и Сайнц излязоха първи и втори със софт. Шарл записа 1:38.130 мин – с 0,368 сек по-добро от това на Верстапен. Рейс контролът предупреди Люис Хамилтън за неспазване инструкциите на рейс контрола за влизане в пита. Норис напредна до петото място. Джордж Ръсел пък записа шесто време. Пилотите на Макларън и Мерцедес още бяха с хард.

„Колата е много зле“, обади се Хамилтън по радиото по-малко от 20 минути преди карирания флаг

Малко по-рано Ръсел се оплака от ниско сцепление. Логан Сарджънт със софт пък изскочи втори – само на 0,227 зад Льоклер. След това Алекс Албон записа първо време – 1:37.229 мин (също с меките гуми). Тепърва обаче предстояха финални бързи опити на повечето останали пилоти. Температурата на въздуха се качи до 24 градуса, тази на пистата бе вече 42 градуса.

В края на сесията пилотите на Ред Бул сложиха софт. Перес и Верстапен последователно заеха първата позиция. Постижението на Макс бе 1:36.660. То бе подобрено от Оскар Пиастри с 0,031 сек. Състезателите на Хаас Хюлкенберг и Кевин Магнусен бяха трети и четвърти. Ландо Норис даде най-добри първи и втори сектор, но не довърши обиколката.

Следващият пилот начело бе Ланс Строл с 1:36.302 мин. Канадският състезател на Астън Мартин остана пръв пред Пиастри и Верстапен. Постижението на Строл бе неочаквано, но демонстрира подобряващите се условия на пистата. Перес зае четвъртото място, следван от Хюлкенберг, Магнусен, Окон, Албон. Топ 10 допълниха Даниел Рикиардо и Валтери Ботас.